Boris Johnson er ikke den eneste vinder: I Skotland har han fået en hård modstander

Optællingen er ovre i Skotland, og Det Skotske Nationalparti har fået en stor sejr. De har vundet 48 ud af de 59 skotske mandater i Westminster. Nu går de til kamp for en ny folkeafstemning.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boris Johnson er ikke den eneste vinder af det britiske valg. I Skotland har Det Skotske Nationalparti (SNP) vundet 48 ud af de i alt 59 mandater, som skotterne har i det britiske Underhus.

Det giver partiet en fremgang på 12 mandater siden sidste valg. Og partileder Nicola Sturgeon har allerede lovet at bruge sejren til at kæmpe for endnu en folkeafstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannien:

»Der er nu mandat til at tilbyde Skotlands folk et valg om at bestemme over vores egen fremtid,« siger hun til Sky News ifølge Ritzau:

»Der er et klart ønske og en stor opbakning til ideen om, at Skotland ikke skal være sammen med en Boris Johnson-regering og flås ud af Europa mod vores vilje.«

SNPs valgsejr i Skotland står i skarp kontrast til valgresultatet for resten af Storbritannien. For Det Konservative Parti har med Boris Johnson i spidsen vundet den største konservative sejr siden Margaret Thatcher i 1980erne.

Det betyder, at Boris Johnson fortsætter som premierminister, men for en regering med et klart konservativt flertal. Og han kan altså dermed presse sin skilsmisseaftale igennem i Underhuset og formentlig få et Brexit gennemført inden udgangen af januar.

 

Det er nøjagtigt derfor, at SNP nu vil kæmpe for en folkeafstemning om skotsk uafhængighed. De ønsker nemlig fortsat at være en del af EU. Men det betyder ikke, at alle partiets vælgere nærer samme ønske, erkender Nicola Sturgeon:

»Jeg vil ikke lade som om, at alle, der stemte SNP i går, også nødvendigvis støtter uafhængighed, men der er i hvert fald blevet bakket op om, at Skotland bør have et valg om fremtiden,« siger hun blandt andet til The Guardian.

GRAFIK

Valgresultatet i Storbritannien 2019

Boris Johnson har tidligere afvist, at han vil tillade en ny skotsk folkeafstemning om uafhængighed. Skotterne stemte sidst om spørgsmålet i 2014, hvor 55 procent af landets befolkning stemte nej til at forlade Storbritannien.

Men med det gode valgresultat insisterer Nicola Sturgeon nu på, at et flertal af skotterne ønsker afstemningen.

»Jeg har lige vundet et valg på det meget stærke argument, at det er Skotlands ret at vælge selv,« siger hun fredag til The Guardian:

»Nu er det op til de konservative at finde ud af, hvad deres plan B er, når min plan A netop har fået solid opbakning.«

Selv om SNP har vundet 48 sæder, er en af kandidaterne allerede blevet afskediget på forhånd. Det gælder Neale Hanvey, som vandt ræset i Kirkcaldy og Cowdenbeath. Han blev ekskluderet fra partiet i slutningen af november for to antisemitiske opslag på sociale medier.