32 dage før Brexit: Labour presser May med ønske om ny folkeafstemning

Dramaet om Brexit tog mandag aften til i Storbritannien, da Labour-leder Jeremy Corbyn meldte sig klar til at sende det britiske folk til stemmeurnerne igen. Om der i givet fald skal stemmes om selve EU-medlemskabet, er endnu uklart.

Foto af britisk politiker og partileder af Labour, Jeremy Bernard Corbyn.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS OIKONOMOU

Labour-leder Jeremy Corbyn lægger nu massivt pres på den britiske premierminister Theresa May ved at ønske sig en ny folkeafstemning om Brexit.

Det er nødvendigt for at forhindre, hvad Corbyn kalder en »ødelæggende« konservativ Brexit-kurs.

Det meddelte Corbyn i en tale til sit parti i mandag aften.

»Premierministeren er ude i en hasarderet kamp mod tiden i et forsøg på at tvinge parlamentsmedlemmerne til at stemme mellem hendes forkludrede aftale og et katastrofalt No Deal-scenarie. Det hverken kan eller vil vi acceptere,« skal Corbyn have sagt ifølge The Guardian.

En måned før det planlagte exit fra EU 29. marts står briterne altså ikke kun uden en Brexit-aftale med EU. Nu åbner Labour også en delvist ny politisk spillebane internt i i Storbritannien.

Corbyns udmelding kom dagen før, Theresa May tirsdag skal gøre status for Brexit-forhandlinger i Underhuset.

 

Labour får omvendt muligheden for på onsdag at fremsætte sine egne Brexit-forslag. Det vil ske i to trin.

Først skal der stemmes om Labours eget bud på en Brexit-aftale, der blandt andet indebærer et ønske om »en permanent og omfattende« toldunion med EU. En tanke, der er helt uudholdelig for de Konservative Brexit-tilhængere i Mays parti.

Bliver Labours egen plan stemt ned, vil partiet i stedet foreslå, at der bliver afholdt en ny folkeafstemning.

Det er uklart, om Labours leder i en sådan afstemning i givet fald ønsker at give vælgerne mulighed for helt at aflyse Brexit.

Londons EU-positive borgmester, Sadiq Khan, tog imod sin partileders udmelding med store entusiasme.

»Det er en den rigtige beslutning for London - for hele landet - at give offentligheden retten til at sige deres mening om Brexit-aftalen for første gang,« sagde han ifølge The Guardian.

Han opfordrede Therea May til helt at sætte en stopper for udtrædelsesproceduren, den såkaldte artikel 50, for at »give os tid til at få rettet op på det her rod.«

Politisk kludetæppe

Det er dog værd at huske på, at de politiske magtalliancer ikke er helt nemme at forudse i Storbritannien i øjeblikket.

Som situationen er nu, har Labour ikke flertal i Underhuset - selv med vennerne i det skotske nationalistparti SNP og Liberaldemokraterne talt med.

Og omvendt splitter Brexit på tværs af partlinjer; således er der medlemmerne af Labour, der går ind for Brexit, mens der er medlemmer af de Konservative, der går ind for at blive i EU.

Det politiske billede er yderligere mudret af, at et par håndfulde medlemmer er brudt ud af Labour og Konservative den seneste uge.

EU venter og venter

Under et EU-topmøde med Den Arabiske Liga i Egypten søndag og mandag forsøgte Theresa May ellers på ny at opnå ændringer til den aftale, hun indgik med EUs stats- og regeringsledere tilbage i november.

Stridspunktet er det såkaldte backstop i aftalen, der skal sikre, at der ikke opstår en gammeldags fysisk grænse mellem EU-landet Irland og Nordirland.

I britisk presse har der de seneste dage løbet rygter om, at EU skulle være klar til at give Theresa May et tilsagn om at rykke Brexit-datoen fra marts og næsten to år frem.

Men det vakte ikke nogen genklang hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Egypten.

»Der er en umådelig stor risiko for, at man ikke får lavet sine lektier, hvis man begynder at definere en ny deadline for sig selv,« lød det ifølge Ritzau fra statsministeren.

Ikke uvæsentligt havde Theresa May ved et møde med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, givet udtryk for, at en sådan forlængelse ikke var vejen at gå.

»I den nuværende situation ville det være en rationel beslutning,« lød det eller fra Tusk selv ifølge Ritzau.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.