Medier: Nu overvejer Theresa May at udskyde Brexit

Hidtil har Theresa May stædigt fastholdt, at Storbritannien forlader EU 29. marts. Men presset for at droppe den plan vokser.

Foto: NIKLAS HALLE'N

Med 31 dage tilbage, inden Storbritannien skal forlade EU, er premierminister Theresa May ved at miste troen på, at hun kan nå at finde flertal for en skilsmisseaftale.

I stedet vil hun i dag, tirsdag, give sine ministre mulighed for at diskutere, om Brexit-datoen skal udskydes. Det skriver medierne Bloomberg og Financial Times.

May ventes at annoncere beslutningen i en meddelelse til parlamentet senere i dag, lyder det.

Hvis Storbritannien anmoder EU om at udskyde Brexit, vil det være et forsøg på at undgå det såkaldte no deal-scenarie – et kaotisk exit uden aftale med Bruxelles.

I to år har Theresa May insisteret på, at Storbritannien vil forlade EU til tiden – inden 29. marts. Hun har hidtil pure afvist at udskyde deadlinen.

Blandt diplomater lyder analysen, at May ikke ønsker at tale åbent om en udskydelse, idet hun håber, at tidspresset i sidste ende kan resultere i, at de politiske modstandere bliver så bange for et no deal-Brexit, at de i stedet accepterer hendes aftale.

Derfor vil det også være noget af et nederlag for Theresa May, hvis hun bliver nødt til at bede EU om udskydelse.

Det vil resultere i stor vrede blandt de konservative parlamentsmedlemmer, som ønsker, at Storbritannien forlader EU hurtigst muligt og uden en omfattende aftale. På den anden side kan en udskydelse være nødvendig, hvis May vil undgå, at flere af hendes EU-positive ministre trækker sig tilbage, skriver Bloomberg.

I Bruxelles lader EU-lederne til at være klar til at give Storbritannien en udskydelse. Det kræver bare, at London først beder om den. Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har kaldt en udskydelse for et »rationelt« valg.

Det er uvist, hvor langt ud i fremtiden det kan komme på tale at flytte Brexit-datoen.

Tidligere har EU-kilder fortalt til flere medier, at deadlinen kan flyttes til sommer. Nogle højtstående EU-diplomater mener dog, at det giver mere mening at udskyde Brexit i et eller to år, idet en kort fristforlængelse på få måneder kan vise sig nytteløs, hvis det stadig ikke kan lykkes for Theresa May at overbevise de britiske parlamentsmedlemmer om sin plan.

Dramaet om Brexit tog mandag aften yderligere til i styrke, da Labour-leder Jeremy Corbyn meldte sig klar til at sende det britiske folk til stemmeurnerne igen. Han annoncerede, at oppositionspartiet nu støtter en folkeafstemning om Brexit. Læs mere om det her.