20-årig terrorist blev overvåget da han angreb: »Det kunne være gået meget værre«

Da den 20-årige terrorist angreb i London, havde han allerede betjentene i hælene. Sudesh Amman var under overvågning, og alligevel lykkedes det ham at stikke to personer ned. Nu vil premierminister Boris Johnson gøre det nemmere at forlænge terroristers fængselsstraffe.

 

Politiet holdt øje med 20-årige Sudesh Amman, efter at han blev løsladt fra fængslet. De vidste, at han drømte om at dø som en martyr, og at han var fascineret af tanken om at begå terrorangreb med en kniv.

Det var derfor, han blev overvåget af politiets terrorenhed. Men det forhindrede ham ikke i at stikke to mennesker ned i Streatham i det sydlige London søndag eftermiddag. Det skriver The Independent.

Det har allerede fået Londons borgmester, Sadiq Khan, til at lange ud efter de britiske myndigheder. Han mener, at angrebet var forudsigeligt og kunne have været forhindret. Han undrer sig over, hvorfor Sudesh Amman overhovedet var på fri fod.

»Hvorfor blev han løsladt, når myndighederne vidste, at han kunne udgøre en trussel?« sagde han indigneret til BBC News:

»Jeg vil forsikres om, at myndighederne har de ressourcer og den støtte, der skal til for at garantere vores sikkerhed.«

Sadiq Khan sammenligner angrebet med det terrorangreb, der fandt sted på London Bridge 29. november. Det blev begået af en mand ved navn Usman Khan, som også netop var blevet løsladt fra fængslet efter at have afsonet en dom for terrorforbrydelser. Ligesom Sudesh Amman nåede han at stikke to mennesker ned, inden han blev skudt.

Da Sudesh Amman var 18 år gammel, blev han idømt tre år og fire måneders fængsel for en terrorforbrydelse. Han var i besiddelse af ekstremistisk materiale og havde indsamlet information, der kunne bruges til at planlægge terrorangreb.

I hans hjem fandt politiet bombemanualer, en luftpistol, en kampkniv og et sort IS-flag. I en notesbog havde Amman skrevet, at hans største »livsmål« var at dø som martyr for Islamisk Stat.

På nettet skrev han med sin kæreste og venner om, hvor meget han hadede de såkaldte vantro, eller »kuffar« som de ofte bliver omtalt i IS-propaganda. Det var derfor, han opfordrede sin kæreste til at halshugge sine forældre. De var også vantro.

Under retssagen mod ham i 2018 fortalte anklagerne, at han var fascineret af tanken om at udføre et terrorangreb med en kniv.

Alligevel lykkedes det ham altså at planlægge og udføre et angreb. På gaden i Streatham dukkede han op med en falsk bombevest om livet og stak to personer ned, en kvinde og en mand, inden han blev skudt af de undercoverbetjente, der var fulgt efter ham.

Begge Sudesh Ammans ofre er uden for livsfare. En tredje person har fået mindre skader af glasskår i forbindelse med, at politiet løsnede skud.

Ny terrorpakke

Betjentene, der skød ham, var ansat til at overvåge Sudesh Amman som del af en antiterroroperation, har politiet bekræftet ifølge The Independent.

En anonym kilde fra regeringen har udtalt til Daily Mail, at »det kunne være gået meget værre«.

»Han var under overvågning, og det var, hvad der tillod politiet at reagere så hurtigt, som de gjorde,« siger den anonyme kilde, som er blevet citeret i flere britiske medier.

»Der var bekymringer om ham, mens han var i fængsel, men ingen myndigheder havde magten til at holde ham bag tremmer.«

Storbritanniens konservative premierminister, Boris Johnson, har lovet, at han vil kæmpe for hårdere og længere fængselsstraffe til terrordømte personer. Efter terrorangrebet søndag har han lovet, at regeringen vil fremlægge en terrorpakke i Westminster i løbet af mandag.

Terrorpakken skal gøre det nemmere for politiet at reagere hurtigere på terrorangreb, forklarer premierministeren, og den skal blandt andet indeholde tiltag, der involverer længere fængselsstraffe til terrorister og mere løn til politibetjentene.

Siden marts 2017 har de britiske myndigheder bremset 24 planlagte terrorangreb. 16 af dem blev planlagt af islamistiske ekstremister, mens otte af dem blev planlagt af højreekstreme grupperinger, skriver The Independent.