Gerningsmanden fra London ville oprette træningslejr for terrorister i Pakistan og plante rørbomber på toiletter

Usman Khan er navnet på manden, der fredag eftermiddag udførte et terrorangreb i London. To personer blev dræbt, og yderligere tre blev såret. Men det var ikke første gang, at britiske myndigheder stiftede bekendtskab med ham. Allerede i 2012 blev Usman Khan dømt for sine terrorplaner.

Politiet skød og dræbte Usman Khan og oplyste senere, at han bar en vest med en bombeattrap. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Nicholls/Ritzau Scanpix

Britisk politi undersøger nu, hvordan det kunne lade sig gøre, at 28-årige Usman Khan kunne udføre sit dødbringende knivangreb midt på London Bridge.

Khan har nemlig i flere år været kendt af britiske myndigheder som følge af lovovertrædelser med forbindelse til terrorisme.

I 2012 kom det således ifølge flere britiske medier frem, at han og flere andre planlagde at oprette en træningslejr for terrorister i Pakistan samt at udføre et bombeangreb i London.

Khan blev i 2012 idømt fængsel på ubestemt tid med en minimumsstraf på otte års fængsel. Den dom blev i 2013 omstødt til 16 års fængsel med mulighed for prøveløsladelse.

Alligevel stak han i går eftermiddag en kvinde og en mand ihjel i forbindelse med terrorangrebet på London Bridge. Yderligere tre personer blev såret.

Usman Khan planlagde ifølge The Guardian at rejse til Kashmir-området for at opnå terroristerfaring. Billedet af ham er fra fængslingen i februar 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout.

Helt konkret er Usman Khan tidligere dømt for blandt andet at have planlagt et bombeangreb mod London Stock Exchange (børs, red.).

Ifølge den britiske avis The Guardian planlagde han sammen med en mindre gruppe sammensvorne på ni personer at placere en rørbombe på toiletterne i førnævnte børs.

I samme retssag blev den dengang 20-årige Usman Khan – sammen med to andre i gruppen – også dømt for at være en del af en al-Qaeda-inspireret terrorgruppe. Terrorgruppen havde planlagt at oprette en terroristlejr i et landområde i Kashmir. Området skulle ifølge avisen være ejet af Usman Khans familie, og trioen planlagde at rekruttere et »betydeligt« antal britiske muslimer til at komme til lejren og modtage træning.

Usman Khan og en af de andre tre dømte planlagde ifølge The Guardian at rejse til området på forhånd for at opnå terroristerfaring.

Da dommeren i retssagen dengang afsagde dom, noterede han, at deres formål med træningslejren var, at de ville kunne vende tilbage til Storbritannien som »trænede og erfarne terrorister« og udføre terrorangreb.

The Guardian skriver, at en håndskrevet liste over andre særlige terrormål også indgik i retssagen, hvor alle ni personer blev dømt. På listen stod eksempelvis navne som daværende borgmester i London og nuværende premierminister Boris Johnson, den amerikanske ambassade i London og to britiske rabbinere.

En høj mand med skæg

Da Usman Khan fredag eftermiddag gik til angreb på adskillige mennesker, var han på prøveløsladelse, hvilket han har været siden december 2018. Han var ifølge flere britiske medier udstyret med en elektronisk fodlænke, således at det har været muligt for britiske myndigheder at overvåge hans færden.

Khan begyndte ifølge BBC sit terrorangreb klokken 13.58 britisk tid ved en konference afholdt af Cambridge University. Konferencen fandt sted i nærheden af London Bridge og omhandlede rehabilitering af fanger. Usman Khan deltog i konferencen, hvor blandt andre studerende og tidligere fængselsfanger var til stede.

GRAFIK

Londons politi skyder knivangriber

En knivbevæbnet mand blev skudt og dræbt af politiet i forbindelse med overfald på London Bridge.

Øjenvidnet Karen Bosch fortalte fredag til BBC, at hun sad i en bus på vej over London Bridge, da bussen pludselig stoppede, fordi personer løb over broen og ud på vejen, mens de kiggede tilbage over deres skuldre.

»Det så ud, som om der var et slagsmål i gang … folk var i klammeri med hinanden. Og så så man, at det var politiet, som tumlede med en høj mand med skæg.«

Flere vidner forklarede til britiske medier, at Usman Khan havde bevæget sig fra konferencen og ud på London Bridge.

Han var bevæbnet med to knive, som tilsyneladende var tapet fast til hans hænder. Civile personer overmandede og afvæbnede ham, inden politiet ankom til stedet.

Den britiske avis Daily Mail skriver, at blandt andre en mand forsøgte at overmande Usman Khan med en stødtand fra en narhval. Stødtanden havde manden taget fra væggen i den bygning, hvor førnævnte konference blev afholdt. En anden mand brugte en pulverslukker, han havde taget fra samme sted.

Politiet ankom hurtigt til stedet, og betjente afgav flere skud, som dræbte Usman Khan på stedet. Politiet oplyste senere til offentligheden, at han bar en vest med en bombeattrap.

De civiles indsats på London Bridge er blevet mødt med stor beundring fra blandt andre premierminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn. Også flere steder på sociale medier bliver de hyldet.

Propaganda på internettet

Det er ikke første gang, at London Bridge er centrum for et terrorangreb.

3. juni 2017 var broen midtpunkt i et stort terrorangreb. Dengang kørte tre gerningsmænd en varevogn, indeholdende adskillige beholdere med brændbare væsker, op på fortovet flere gange og ramte adskillige fodgængere.

Efterfølgende stak gerningsmændene af og løb ind på det nærliggende Borough Market, hvor de stak adskillige med en kniv. Otte døde under angrebet, og 48 blev såret. Efter en omfattende politijagt blev alle tre gerningsmænd skudt af politiet. Senere kom det frem, at overfaldet var inspireret af Islamisk Stat.

4. november 2019 meddelte det britiske indenrigsministerium, at det reducerede trusselsniveauet i Storbritannien. Niveauet blev reduceret til »betydeligt«, som er niveau tre ud af fem, når det gælder truslen om terror.

Truslen mod Danmark

I Danmark blev Forsvarets Efterretningstjenestes årlige risikovurdering udgivet fredag formiddag.

En af de væsentligste terrortrusler i Vesten udspringer fra enkeltpersoner og mindre grupperinger, som »udfører relativt simple angreb med begrænset planlægning og begrænsede ressourcer«, fremgår det af rapporten:

»Propaganda, udførlige bombemanualer og vejledning i at udføre terrorangreb er nemt tilgængelige på internettet. Det gør det lettere for personer og netværk uden tidligere ophold hos eller forbindelse til terrorgrupper at planlægge og gennemføre angreb i deres hjemlande.«