Nyt protestbrev: Tusindvis af ansatte dumper regionspolitikere

Medarbejderne på Herlev og Gentofte Hospital retter også kritik mod Region Hovedstadens beslutning om at bevare mulighed for indlæggelse på mindre hospitaler.

Medarbejdere på Herlev og Gentofte Hospital har skrevet et protestbrev til Region Hovedstaden. Arkivfoto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medarbejderne på Herlev og Gentofte Hospital udtrykker nu også deres bekymring over Region Hovedstadens beslutning om at bevare muligheden for indlæggelse på akutklinikker på Gentofte, Glostrup og Amager Hospital, som de er i dag. Beslutningen går i stik modsatte retning af, hvad Sundhedsstyrelsen og en lang række læger anbefaler.

Reaktionen fra medarbejderne, der tæller flere tusinde ansatte, kommer, efter at 21 overlæger på Herlev og Gentofte Hospital har forfattet et protestbrev til regionen, hvori de udtrykker deres bekymring over den poltiske beslutning om at ignorere Sundhedsstyrelsen og lægernes anbefalinger om at samle akutte indlæggelser på de store hospitaler med en bred vifte af lægefaglig ekspertise.

Onsdag udtalte en centerchef i Sundhedsstyrelsen til Berlingske, at hun fandt det »problematisk«, at et flertal i regionens sundhedsudvalg har valgt at blæse på de faglige anbefalinger.

I brevet fra de flere tusinde medarbejdere lægges der – ligesom Sundhedsstyrelsen gør det – vægt på, at nærhed ikke må prioriteres over kvalitet. Et princip, der i øvrigt blev godkendt af politikere, borgere, klinikere og patientforeninger på et møde i september i år.

Det er »bemærkelsesværdigt«, at regionen vælger at gå imod faglige anbefalinger, lyder det fra medarbejderne på Herlev og Gentofte Hospital, som i brevet fastslår, at kvalitet bliver skabt ved at samle akutte indlæggelser ét sted.

»Ikke nok med at det i værste tilfælde kan betyde liv eller død, det drejer sig også om at give den bedste og mest effektive behandling til patienterne. Vi stræber ikke efter at gøre det »godt nok«. Vi stræber efter at gøre det bedste, hver gang vi møder på arbejde,« siger Anders Jæger Nielsen, formand for kontaktudvalget på Herlev og Gentofte Hospital med henvisning til sundhedsudvalgsformand Christoffer Buster Reinhardts (K) udtalelse i Berlingske onsdag.

Kvalitet var ideen med akutmodtagelser

Sundhedsstyrelsen har anbefalet Region Hovedstaden at oprette en samlet akutmodtagelse for de mindre hospitaler på Herlev Hospital for netop at skabe mere kvalitet og et bredt udvalg af lægefaglig ekspertise, som var hele ideen med at oprette fælles akutmodtagelser.

»Jeg kan forestille mig, at en almindelig dansker – ligesom os – også vil undre sig over, at Sundhedsstyrelsen og samtlige læger anbefaler det ene, mens politikerne i regionen beslutter noget helt andet,« siger Anders Jæger Nielsen.

Står det til Region Hovedstadens politikere, er nærhed imidlertid det vigtigste. Selv om det nu ikke længere blot er Sundhedsstyrelsen samt overlæger, men nu også samtlige medarbejdere på Herlev og Gentofte Hospital, der udtrykker deres bekymring for regionens beslutning, ændrer det ikke noget hos Region Hovedstadens sundhedsudvalg.

»Vi lytter naturligvis til medarbejderne, når de kommer med forslag og kommentarer. Argumenterne, som frembringes i brevet, er ikke nye og har allerede indgået i den politiske behandling. Alle partier i sundhedsudvalget – undtagen Radikale Venstre – bakker op om, at vi sikrer et godt og nært sundhedstilbud i form af akutklinikker med mulighed for indlæggelse på Amager, Gentofte og Glostrup,« siger Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg.