Politisk flertal redder hovedstadens borgere fra en længere tur til skadestuen

Stik imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger danner der sig nu et regionalt politisk flertal for at bevare de små skadestuer i Hovedstadsområdet, som de hidtil har fungeret.

De mindre skadestuer – i dag kaldet akutklinikker – i Hovedstadsområdet er én gang for alle blevet reddet fra lukning, og nu kan det være, at akutklinikkerne også kan fredes fra en omfordeling af arbejdsopgaverne samt udflytning af sengepladser frem til 2025. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hverken lukning eller udvanding af de små skadestuers nuværende funktioner bliver en realitet i denne omgang. Region Hovedstadens mindre akutklinikker i Gentofte, Glostrup og på Amager skal fortsætte, som de plejer.

Det er budskabet fra et flertal i Regionsrådets Sundhedsudvalg bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.

Region Hovedstadens administration anbefaler, at akutklinikkerne i Gentofte, Glostrup og på Amager skal afgive sengepladser og kritiske sygdomsbehandlinger til de større akutmodtagelser i Hvidovre og Herlev. Målet skulle være mere effektivitet og bedre kvalitet.

Men hverken formand Christoffer Buster Reinhardt (K) eller næstformand Leila Lindén (S) i Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden agter at stemme for, når sagen behandles på udvalgets møde onsdag.

»Jeg er til den eksisterende løsning, man har i dag. Ingen forandringer,« siger formand Christoffer Buster Reinhardt, og fortsætter: »Jeg mener, at de medicinske senge er vigtige at beholde både på Amager, i Glostrup og i Gentofte.«

Laila Lindén mener heller ikke, at der bør laves om på det nuværende system, så længe byggeriet af de store supersygehuse endnu ikke er afsluttet.

»Som det hele er nu, så er jeg ikke til sinds at ville ændre på dét. Vi må tage bestik af den situation, vi har. Det fungerer udmærket, som det er. Og nu, hvor alting er i byggefasen, og det, man skal bruge, ikke står færdigt, synes jeg ikke, at vi skal gå ind og forandre noget.«

Tidligere har der været tale om en lukning af akutklinikken på Gentofte-matriklen, men dette blev politisk afvist i november sidste år.

Tvivl om kvaliteten

Et af hovedargumenterne i administrationens oplæg til mødet er en henvisning til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at samle ressourcerne ét sted.

Ifølge analysen ligger de store fordele ved at rykke behandlingen af kritisk syge eller tilskadekomne patienter i, at man på den måde øger kvaliteten og sikrer et sammenhængende patientforløb.

Men både Gentofte-borgmester og regionsrådsmedlem Hans Toft (K) samt Lars Thomsen (tidl. V, nu løsgænger), der er formand for sundhedsudvalget i Glostrup Kommune, er skeptiske over for den konklusion. Mens Lars Thomsen delvist kan se fordele i at flytte noget af arbejdet over på de store hospitaler, så er Hans Toft ikke indstillet på at imødekomme forslaget det mindste.

»Jeg mener ikke, at det vil bringe mere kvalitet,« siger Hans Toft, der fortæller, at 97 pct. af de patienter, der kommer ind på Gentoftes akutklinik også bliver færdigbehandlet dér.

»De kan da ikke mene, at hvis de kommer på Herlev, så vil de blive færdigbehandlet på et meget højere niveau. Når man lader nogen færdigbehandle, så må man vel gå ud fra, at man er blevet henvist til det højeste faglige niveau,« siger Hans Toft.

Ifølge hjemmesiden patientoplevelser.dk, som samler brugertilfredsheden på landets hospitaler, var 85 pct. af de patienter, der blev behandlet på Gentoftes akutklinik i høj eller meget høj grad tilfredse. Tilfredsheden er tilsvarende 71 pct. på Herlev-matriklen.