København sætter millioner af til børn, mindre røg fra krydstogtskibe og ny kunstig ø

Den såkaldte overførselssag i Københavns Kommune er netop færdigforhandlet, og 800 mio. kroner er fordelt ud på forskellige områder.

ARKIVFOTO. Københavns Kommune sætter 84,8 mio. kroner af til 23 helt nye dagsinstitutionsgrupper for at tilgodese i en by i vækst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Syv partier i Københavns Borgerrepræsentation har her til formiddag færdigforhandlet, hvordan 800 mio. kroner skal bruges i kommunen.

De syv partier er Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre, Konservative samt Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, og det er i høj grad en overførselssag, som bærer præg af rettidig omhu i en by med vokseværk.

Således står de københavnske børn til at få en økonomisk indsprøjtning i form af nye børneinstitutioner samt flere midler til børn med særlige behov, ligesom også socialt udsatte københavnere er blevet prioriteret økonomisk. Eksempelvis er der sat 17 mio. ekstra kroner af til flere herbergspladser og krisecentre til voldsramte.

»Jeg er glad for, at en meget bred kreds af partier igen har kunnet stå sammen om at løse de udfordringer, det giver, at København er en by i rivende vækst. Nu har vi sikret, at vi kan få passet alle børn, og at vi har ordentlige tilbud til byens udsatte,« siger overborgmester Frank Jensen (S) i en pressemeddelelse.

Overførselssagen er mindreforbrug i et budgetår, som overføres til et nyt budgetår, hvorpå partierne forhandler, hvordan de overskydende midler bruges bedst.

Der er også fundet penge til at påbegynde et mere konkret arbejde med de såkaldte landstrømsanlæg, som Berlingske for nylig skrev, at Frank Jensen var optaget af at få til kommunen med henblik på at mindske forureningen fra krydstogtskibe, som lægger til kaj i København.

På samme måde vil de københavnske politikere bruge penge på at iværksætte et analysearbejde i forbindelse med den kunstige ø Lynetteholmen, som Frank Jensen præsenterede sammen med regeringen i oktober. Analysen skal blandt andet se nærmere på roadpricing, da der er lagt op til, at en kommende havnetunnel - eller østlig ringvej, som den også kaldes - skal koste penge for bilister at benytte.

Det er kun de af Borgerrepræsentationens partier, som var med til at indgå budgetaftalen 2019, der har siddet med ved forhandlingsbordet, og således var hverken Enhedslisten eller Alternativet inviteret med til forhandlingerne i år.

Som nogen vil huske, forlod de to partier nemlig efterårets budgetforhandlinger, fordi de ikke ville lægge stemmer til at opføre nybyggeri på et stykke af Amager Fælled.