Enhedslisten sætter dato for sygemeldt borgmesters tilbagevending – og uddyber hvorfor

Efter lille uge med kritik og løftede øjenbryn fra politiske kolleger ændrer Enhedslisten nu forklaring på, hvornår den sygemeldte teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) forventes at vende tilbage. Samtidig uddyber partiet, hvorfor borgmesteren er sygemeldt.

Oven på kritik siger Enhedslisten nu til Berlingske, at teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen forventes at være retur midt i september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Den sygemeldte teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), ønsker fortsat at bestride sit kommunale hverv, når hun vender tilbage efter endt sygdom.

»Ninna har givet besked om, at hun forventer at være tilbage medio september,« bekræfter Maria José Nielsen, medlem af Enhedslisten Københavns bestyrelse, til Berlingske.

Borgmesteren sygemeldte sig oven på en episode, som fandt sted i hendes egen lejlighed natten til 1. april i år, hvor et nu tidligere medlem af Enhedslistens bestyrelse i København efterfølgende blev sigtet for voldtægt imod en anden kvinde i lejligheden. I forbindelse med borgmesterens forklaring til politiet kom det frem, at hun også selv var udsat for et overgreb fra den sigtede.

Da hun sygemeldte sig, angav teknik- og miljøborgmesteren, at hun ville være fraværende »mindst en måned«. Det viser en aktindsigt, mediet B.T. har fået i sagen. Senere oplyste Enhedslisten til Ritzau, at Ninna Hedeager Olsen forventede at være tilbage »kort tid« efter retssagen mod den mand, der er mistænkt for at have begået voldtægten i borgmesterens lejlighed. Retssagen begynder 28. august og er blot berammet til en enkelt retsdag. Og nu forventes hun altså tilbage godt 14 dage efter retssagen.

Sygemeldt efter rådgivning fra Center for Seksuelle Overgreb

Det sker, efter at flere politikere på Københavns Rådhus i den forgangne uge har sat spørgsmålstegn ved rimeligheden i, at borgmesteren fortsat har kunnet nyde godt af en månedlig løncheck på 102.931 kroner under sit indtil videre fire måneder lange sygdomsforløb uden at komme med yderligere forklaringer på, hvornår hun præcis forventede at være retur, og hvad der lå til grund for sygemeldingen.

»Jeg kan kun opfordre hende til at få afklaret sin situation. Nu er der gået de her fire måneder, så jeg synes, det må være rimeligt, hvis hun finder ud af, hvor hun er sit liv,« sagde Carl Christian Ebbesen, der sidder i Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti, til Berlingske i den forbindelse – ligesom også socialdemokraterne på Københavns Rådhus opfordrede borgmesteren og Enhedslisten til at dokumentere, hvad borgmesteren fejler.

Over for Berlingske uddyber Maria José Nielsen nu, hvad der ligger til grund for borgmesterens sygdomsforløb. Ninna Hedeager Olsen har meddelt, at hun har foretaget en vurdering i samarbejde med Center for Seksuelle Overgreb og sin psykolog.

»De har oplyst hende om, hvad forurettede i voldtægtssager typisk oplever, og hvordan forurettede typisk reagerer op til og under en retssag. Det er på baggrund af disse oplysninger, at teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen har vurderet sin tilbagevenden,« meddeler Maria José Nielsen i et skriftligt svar til Berlingske.

Berlingske ville gerne have talt med borgmesteren personligt, men Enhedslistens har oplyst, at hun først er tilgængelig for interview, efter at sygemeldingen er afsluttet.