Borgmester sygemeldt med 102.931 i månedsløn uden lægeerklæring: »Det må være rimeligt, hvis hun finder ud af, hvor hun er i sit liv«

Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen har været sygemeldt i fire måneder med fuld løn. Det får nu de politiske kollegaer til at kræve en afklaring af hendes fremtid på borgmesterkontoret.

Ninna Hedeager Olsen (Ø), der var spidskandidat for Enhedslisten i København til KV17, ses her på scenen til Enhedslistens valgfest på Søpavillionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

102.931 kroner tikker månedligt ind på lønkontoen hos teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, på trods af, at hun i løbet af de seneste fire måneder har været sygemeldt fra sit kommunale hverv.

Hun har fortsat ikke angivet, hvad hun fejler. For fire måneder siden sendte hun en e-mail, hvori hun skrev, at hun var syg uden øvrige detaljer.

Det viser en aktindsigt, som B.T. beskrev tidligere på ugen.

Ingen regler er blevet brudt, men hos Dansk Folkeparti på Københavns Rådhus opfordrer man nu til, at der kommer en afklaring:

»Jeg troede, det var et punkt, hvor vi i Dansk Folkeparti var på bølgelængde med Enhedslisten. De plejer at være et parti, der er på borgernes side, men her gælder der åbenbart andre regler for dem selv. Jeg kan kun opfordre hende til at få afklaret sin situation. Nu er der gået de her fire måneder, så jeg synes, det må være rimeligt, hvis hun finder ud af, hvor hun er sit liv,« siger Carl Christian Ebbesen (DF).

Hos socialdemokraterne på Rådhuset mener man, at Ninna Hedeager Olsen efter fire måneders fravær bør fremlægge dokumentation for, hvad hun fejler.

»Så er der ingen tvivl om, hvorvidt man misbruger den fine ordning, man som politiker har adgang til, som almindelige mennesker ikke har,« sagde politisk ordfører Jonas Bjørn Jensen fra Socialdemokratiet i København i går til Ritzau.

Integrations- og beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard, som sidder i Borgerrepræsentationen for Venstre, vil ikke bede om yderligere fremlæggelse af dokumentation i forbindelse med Ninna Hedager Olsens sygemelding. For den opgave, mener hun, ligger allerede hos Frank Jensen.

»Hun agerer i overensstemmelse med de regler, der er. På Københavns Rådhus er det overborgmesteren, der sidder for bordenden i Økonomiforvaltningen, og i sidste instans også overser sådan nogle situationer som denne,« siger hun og tilføjer:

»Vi føler os betrygget i, at sagen er håndteret efter reglerne, og havde der været behov for yderligere materiale, så havde overborgmesteren bedt om det.«

Sygemeldt efter voldtægt i hendes lejlighed

Sygemeldingen kom i kølvandet på, at en mand fra Enhedslisten blev mistænkt for at voldtage en kvinde efter en fest i Ninna Hedeagers lejlighed. Enhedslisten i København har oplyst til Ritzau, at hun er sygemeldt for nu, men regner med at være tilbage efter retssagen, som er berammet til en enkel retsdag og dermed forventes afsluttet 28. august.

Hvordan Ninna Hedeager Olsen efter længerevarende sygdom nu kan forudsige, at hun netop vil være rask efter retssagens afslutning, har Ritzau spurgt Enhedslisten København om, men partiet er ikke vendt tilbage – heller ikke på Berlingskes henvendelse.

Flere eksperter i arbejdsmarkedsforhold har påpeget over for B.T. og Ritzau, at det kan ses som et eksempel på én af de mange situationer, hvor politikerne har været dygtige til at forgylde sig selv med vilkår, som almindelige mennesker kun kan drømme om.

»Hvis man mener, at det er noget, der stresser en voldsomt, tror jeg principielt godt, man kan bruge det som argument for sygemeldingen. Det unikke i denne her sag er, at en almindelig borger ville skulle fremvise en lægeerklæring for det,« siger Bent Greve, Professor på RUC og forsker i arbejdsmarkedspolitik til Berlingske.

Carl Christian Ebbesen (DF) kan godt forstå, hvis borgere har svært ved at sluge de regler, der gælder for de folkevalgte politikere ved sygdom:

»Jeg synes, det er dybt urimeligt, at der er så gunstige vilkår. Generelt synes Dansk Folkeparti, at der skal være lighed for loven, uanset om man er politiker eller almindelig borger,« siger Carl Christian Ebbesen, der er gruppeformand for Dansk Folkeparti på Københavns Rådhus.

Hos Venstre kan Cecilia Lonning-Skovgaard også godt forstå, hvis borgere undrer sig over, at de regler om fremvisning af lægeerklæringer og muligheds- og rådighedssamtaler, som de er omfattet af, ikke gælder de folkevalgte.

»Det kan da godt være, at man fra Christiansborgs side skulle kigge på, at når folk har været sygemeldt i et par måneder, så melder man ind med en lægeerklæring eller møder op til en mulighedssamtale. Det tror jeg, at mange mennesker ville synes, var helt rimeligt,« siger hun.