Sigtelse i Enhedslistens voldtægtssag: Offeret var beruset og hjælpeløs

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) holder en pause fra politik på grund af anklager om voldtægt i borgmesterens hjem. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den påståede voldtægt begået af et bestyrelsesmedlem i Enhedslisten i København fandt sted inden for et tidsrum på 10 timer, og den forurettede kvinde var enten beruset eller udmattet af træthed.

Det fremgår af den sigtelse, som Københavns Politi rejste mod det nu fængslede bestyrelsesmedlem af Enhedslistens afdeling i København.

Det viser en udskrift af retsbogen fra Københavns Byret fra onsdag 3. april, som B.T. har fået adgang til.

Ifølge retsbogen blev manden fra Enhedslisten i et lukket grundlovsforhør af godt halvanden times varighed sigtet for »i perioden mellem den 31. marts 2019 ca. kl. 00.00 til den 1. april 2019 ca. kl. 10.00« at have skaffet sig vaginalt samleje med den forurettede kvinde, »der som følge af alkoholindtag og/eller træthed befandt sig i en tilstand eller situation, i hvilken hun var ude af stand til at modsætte sig handlingen.«

Selv om den sigtede selv havde meldt sig til politiet, nægtede han sig skyldig i grundlovsforhøret.

Varetægtsfængslet

Voldtægtssagen har allerede haft politiske konsekvenser.

Den voldtægtssigtede mand er fratrådt alle sine poster i partiet, og sidder i stedet nu varetægtsfængslet.

Og Enhedslistens teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen, har »trukket stikket i en periode« med en sygemelding. Det skyldes, at voldtægten fandt sted i hendes lejlighed.

Den penible sag er de seneste dage kommet til offentlighedens kendskab lag for lag.

Torsdag kom det frem, at det nu fængslede bestyrelsesmedlem i Enhedslistens Københavns-afdeling var fratrådt sine poster i partiet, fordi han var involveret i en voldtægtssag.

Den pågældende mand, der er beskyttet af et navneforbud, havde selv meldt sig til politiet i København for at fortælle om sin rolle i voldtægten.

Anklagemyndigheden vurderede, at der var grund til, at manden ikke skulle være på fri fod, mens politiet efterforskede sagen.

Det betød, at han onsdag i dybeste hemmelig var blevet fremstillet i grundlovforhør i Københavns Byret med krav om varetægtsfængsling. Det skete efter, at han var blevet anholdt tirsdag aften kl. 20.25.

Dommeren i grundlovsforhøret mente dog i første omgang ikke, at det var nødvendigt at frihedsberøve det tidligere medlem af Enhedslisten Københavns bestyrelse.

Den beslutning kærede anklageren til Østre Landsret, der nåede frem til det modsatte resultat: Manden skulle varetægtsfængsles.

Derfor blev han igen anholdt og kom fredag i et nyt retsmøde i Københavns Byret. Her besluttede dommeren, at manden skulle varetægtsfængsles med en frist på foreløbig 18 dage.

Sket hjemme hos borgmester

I weekenden kom det så frem, at voldtægten var sket i borgmester Ninna Hedeager Olsens lejlighed.

»Jeg er dybt berørt. Det foregik i mit hjem. Jeg kender parterne. Det vigtigste for mig har været at tale med offeret, støtte hende og at få hende til at erkende, at hun er uden skyld,« skrev teknik- og miljøborgmesteren på sin Facebook-profil.

»Derefter har mit fokus været at få gerningsmanden til at melde sig selv. Det vidste han heldigvis godt, at han skulle,« tilføjede borgmesteren, der på grund af sagen har sygemeldt sig i en periode af uvis varighed.

Mandag aften tages der på et gruppemøde med Enhedslistens medlemmer af byrådet stilling til, hvem der skal overtage hendes arbejdsopgaver.

Enhedslisten bag skærpet kurs mod voldtægt

Sagen har også rystet Enhedslistens top. Torsdag skrev partiets politiske ordfører Pernille Skipper om sagen på Facebook:

»Af hensyn til offeret og hele efterforskningen vil jeg selvfølgelig ikke udtale mig mere, men jeg vil dog sige, at det gør mig rigtig ked af det, og jeg er faktisk temmelig rystet,« skrev hun:

»Voldtægter har store konsekvenser for dem, der bliver ramt, og er en forfærdelig og krænkende forbrydelse. Jeg tænker rigtig meget på, hvordan offeret har det nu.«

Netop Enhedslisten har været initiativtagere til en skærpet kurs mod voldtægt. Blandt andet ved et forslag om, at sex uden samtykke juridisk skal betragtes som voldtægt.

Og tilbage i 2016 støttede den nu fængslede mand demonstrationerne flere steder i landet om »retfærdighed for voldtægtsofre« med slagordet AldrigDinSkyld.