Elevråd: »Det er ikke rimeligt, at elever skal være bange for at ytre sig om deres skole«

Debatten om mobning og ytringsfrihed på Lyngby Handelsgymnasium har fået skolen til at nedsætte et trivselsudvalg og indføre bisiddere til elever, der skal stå skoleret hos rektor med kort varsel.

Katrine Fischer går i 2. g på Lyngby Handelsgymnasium. Hun er træt af, at de fleste af hendes klassekammerater dovne og ikke laver noget som helst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det startede med en overskrift i Berlingske i december: Mine medstuderende er dovne, sløve og mangler respekt.

Siden har debatindlægget fra den 18-årige elev på Lyngby Handelsgymnasium, Katrine Fischer, der også er bestyrelsesmedlem i Liberal Alliances Ungdom, fået gymnasiet til at anklage Katrine Fischer for mobning, fordi en bestemt elev kunne identificeres i hendes tekst.

Katrine Fischer og flere andre anklager på deres side skolen for brud på ytringsfriheden, fordi skolen gav den unge debattør en advarsel for at udtale sig kritisk i medierne og en sanktion mod at gøre det igen.

Skolen afviser, at der er tale om brud på ytringsfriheden.

Skolebestyrelsen afventer i disse dage en redegørelse fra rektor Pia Bogø Bach om sagen og vil først udtale sig derefter.

Elevernes repræsentant på Lyngby Handelsgymnasium er elevrådet. Her er Andreas Guldborg Hansen en del af den tre mand store ledelse, som han udtaler sig på vegne af, understreger han.

Sagen fordrejet

Han vejer sine ord på en guldvægt og er hørligt på vagt efter den seneste tids skriverier om hans gymnasium i kølvandet på Katrine Fischers indlæg i Berlingske.

Han ser polemikken som to adskilte sager. En sag om mobning og en sag om ytringsfrihed.

»Det er rigtigt ærgerligt, at sagen i den offentlige debat er blevet fordrejet, så man ikke kan se, om der er tale om mobning,« siger Andreas Guldborg Hansen.

Elevrådsformanden understreger, at han kun kan udtale sig på baggrund af, hvad der er skrevet og sagt i medierne. Elevrådet har ikke haft adgang til alle detaljer i sagen og ved derfor ikke, om der kan være tale om mobning af eleven. Berlingske slørede ellers detaljer i det omtalte debatindlæg for at undgå, at en bestemt elev kunne identificeres. Senere er det kommet frem, at eleven er ordblind og har ADHD og har været sygemeldt på grund af sagen.

Andreas Guldborg Hansen, elevrådsformand på Lyngby Handelsgymnasium

»Man har helt glemt det mobbeoffer, der sidder tilbage.«


Har der været brud på ytringsfriheden, fordi Katrine Fischer fik en advarsel og en sanktion?

»Det kan jeg ikke sige uden at blive part i sagen,« siger Andreas Guldborg Hansen.

Gymnasiet, nu med trivselsudvalg

Elever på jeres gymnasium har fortalt til B.T., at de nu er bange for at ytre sig om forhold på skolen?

»Det er ikke rimeligt, at elever skal være bange for at ytre sig om deres skole. Men der er også den side af sagen, at skolen ikke har haft lov til at ytre sig med deres side af sagen. Så det er klart, at det i medierne har fremstået, som om der har været en begrænsning af ytringsfriheden.«

Efter den heftige debat om mobning på Lyngby Handelsgymnasium har skolen ifølge Andreas Guldborg Hansen nedsat et trivselsudvalg, der skal arbejde med det sociale, fysiske og psykiske miljø på skolen.

Er det i erkendelse af, at I på Lyngby Handelsgymnasium ikke har været gode nok til at pleje trivslen mellem eleverne?

»Det er svært at sige, for når der går flere hundrede elever på samme skole, vil der altid opstå konflikter, og så er det en håndtering af disse, man skal arbejde med. Det vil sige i trivselsudvalget og selvfølgelig også fra ledelsens side. Og ja, det er efter den konkrete sag, at vi har set et behov for et trivselsudvalg.«

Elevrådsformanden mener, det er ærgerligt, at man i den offentlige debat har fokuseret så meget på skolens sanktion overfor Katrine Fischer og den deraf følgende diskussion om ytringsfrihed.

Formænd som bisiddere

»Man har helt glemt det mobbeoffer, der sidder tilbage. Der har vi som elevråd set et behov for, at der også er nogen, der snakker for alle elever og ikke kun for dem, der tør stille sig ud i medierne.«

Elevrådet har derfor fået gennemført, at elever på Lyngby Handelsgymnasium, der skal stå skoleret på rektors kontor, kan få en elevrådsformand med som bisidder med kort varsel.

»Det er ærgerligt, at der kommer en sag om ytringsfrihed på en skole, hvor der skal være ytringsfrihed. Elever vil fremover have mulighed for at få en bisidder med til akutte møder, som for eksempel Katrine Fischer har været til. Hvis der havde siddet en neutral eller udenforstående part til sådan et møde, så kunne man have sagt fra overfor ledelsen, hvis man havde skønnet, at en sanktion, som den Katrine Fischer har fået, var et brud på ytringsfriheden.«

Hvad har I på skolen lært af den her sag?

»Vi har lært, at man som elev skal kende sine rettigheder. Om man har været udsat for mobning, eller man har fået en sanktion, man ikke finder acceptabel, så skal man have kendskab til sine rettigheder på området. Det er også en af de ting, trivselsudvalget skal arbejde med fremover.«