12 beboere døde med coronavirus på plejecenter i København

Plejecenter Sølund, der ligger i midten af København, er hårdt ramt af coronavirus.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

Coronavirussen har for alvor ramt et af landets største plejehjem. Plejecenteret Sølund, der ligger ved søerne i København, har den seneste måned haft 12 dødsfald med beboere, der alle har været smittet med coronavirus. Flere af plejecentrets medarbejdere er også smittet med coronavirus.

»I perioden 17. marts til og med 16. april er 12 beboere afgået ved døden med corona-virus,« oplyser Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune i et skriftligt svar til Berlingske:

»Det et ikke muligt at afgøre med sikkerhed, om de konkrete dødsfald er sket som følge af smitte med covid-19, om borgerne er døde som følge af anden sygdom og svækkelse, eller om covid-19 har været en medvirkende årsag. Men en sundhedsfaglig gennemgang viser, at halvdelen af disse dødsfald formentlig ville være sket under alle omstændigheder inden for kort tid på grund af flere konkurrerende sygdomme.«

Forvaltningen oplyser videre, at 15 medarbejdere er testet positive for covid-19 – »det er cirka 7 pct. af de 220 medarbejdere på plejecenter Sølund,« lyder det.

I alt er 18 beboere døde med coronavirus på fire forskellige plejehjem i Københavns Kommune. Det er inklusive de 12 beboere, der er døde på Sølund. Plejecentre i både Roskilde, Vallensbæk og Brønderslev har også været ramt.

Det kommunale plejehjem Sølund på Indre Nørrebro er med sine 160 beboere Københavns største plejehjem.

Venstre: »Man kan kun gisne om, hvor smitten kommer fra«

Ifølge Venstres gruppeformand, Flemming Steen Munch, er beboerne på de københavnske plejehjem »ældre og svækkede mennesker«.

​»Derfor kan det ske,« siger han. »Der skal ikke så meget til at forværre sygdomsbilledet.«

»Hvor smitten kommer fra, kan man kun gisne om. Plejehjem er jo ikke hermetisk lukkede. Medarbejdere, leverandører og andre har daglig adgang,« siger Flemming Steen Munch

Lyder det ikke lidt barsk, at forvaltningen i et svar til Berlingske skriver, at »en sundhedsfaglig gennemgang viser, at halvdelen af disse dødsfald formentlig ville være sket under alle omstændigheder inden for kort tid pga. af flere konkurrerende sygdomme«?

»Jo, men det er også barsk,« siger Flemming Steen Munch:

»Vi ved jo, at de mennesker, der kommer på vores plejehjem, i forvejen er meget svækkede. Typisk lever man i et par år på plejehjem. Ikke bare i København, det er generelt. Folk er svækkede, og, havde jeg nær sagt, for enden af livet,« siger han.

DF: Det er ikke blevet taget alvorligt nok

Ifølge Dansk Folkeparti er der sket det, der ikke må ske.

»Det er de ældre og de svageste, netop dem, der under ingen omstændigheder må udsættes for smitte, som er blevet udsat,« siger medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget i Københavns Kommune fra Dansk Folkeparti, Carl Christian Ebbesen.

Carl Christian Ebbesen mener også, at der har været mange skiftende medarbejdere til at tage sig af beboerne.

»Jeg kan konstatere, at vi har en situation, hvor jeg ikke synes, der er blevet gjort det, der skal til. Hvorfor er det ikke de samme medarbejdere der passer de gamle, så det ikke er en masse forskellige personer, der har adgang til de ældre? Jeg vil gerne kritisere SF og sundhed- og omorgsborgmesteren, Sisse Marie Weiling, for ikke at have taget det her alvorligt nok,« siger Carl Christian Ebbesen.

»I det sekund, Danmark lukkede ned, burde man have sagt, at det kun er de samme medarbejdere, der passer de enkelte ældre. Så det ikke er en masse forskellige, der passer de ældre,« siger han.

Læs kommentar fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) her.