»Hitlers Æselører«: Buchenwald - KZ-lejren ved Goethes by

KZ-lejren Buchenwald var en af de tre oprindelige lejre, som nazisterne etablerede umiddelbart efter magtovertagelsen i 1933. Lejren, der i dag er et mindested, ligger kun otte kilometer fra byen Weimar og i et område, hvor den tyske nationaldigter J.F. Goethe i sin tid levede og åndede.

Lige knapt 2000 danske politifolk blev i lejrens sidste år sendt til Buchenwald, som de overlevende ikke tøvede med at sammenligne med helvedes forgård. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Schlueter/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

240.000 fortrinsvis polakker, russere og tyskere herunder jøder måtte frem til lejrens befrielse i april 1945 gå igennem porten med ordsproget »Jedem Das Seine«, der på dansk kan oversættes til, »enhver får det, der tilkommer ham«.

Mindst 70.000 omkom enten efter mord og mishandling, men også som følge af de infektionssygdomme, der fulgte af de horrible forhold som blev budt fanger i lejren.

Forhold, der kun blev forværret, som krigen skred frem.

Lige knapt 2000 danske politifolk blev i lejrens sidste år sendt til Buchenwald, som de overlevende ikke tøvede med at sammenligne med helvedes forgård. De brugte resten af livet på at overkomme de frygtelige oplevelser. For 59 danskere endte opholdet med døden.

I programmet medvirker tidligere kriminalassistent Frank Bøgh, der er medforfatter til bogen »De danske fanger i Buchenwald«.

Lyt til tidligere afsnit her.