Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Sverige begik selvmord for længe siden

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Sverige afskaffer undervisning i den klassiske verden

Bent Blüdnikow

Den svenske socialdemokratiske regering vil afskaffe undervisning i folkeskolen om den græske klassiske verden. Børnene skal ikke mere lære om Platon, Sokrates og det græske demokrati. En historieprofessor ved Lunds Universitet siger: »Det vil være et slags intellektuelt selvmord på vegne af de kommende generationer.«

Spørgsmålet melder sig imidlertid, om det selvmord ikke er indtruffet for længe siden, og der tænkes ikke på sexskandalerne i Det svenske Akademi. Allerede under Olof Palmes (S) tid som statsminister allierede man sig med totalitære regimer og bevægelser og havde kun foragt for USA. Det kunne kun gøres, fordi Sveriges socialdemokrater lod hånt om vestlig civilisations erfaringer.

Selvmordet indtraf allerede dengang, og vi ser nu det ynkelige resultat i form af en frelst politik, der ikke har sammenhæng med verdens rå realiteter. Svenske politikere har ganske som Sokrates drukket af koppen med ideologisk skarntyde.

Frederiksen: »Confutatis Maledictis!«

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Politikens politiske kommentator, Kristian Madsen, var ikke just himmelfalden over at høre statsminister Mette Frederiksens dystre åbningstale tirsdag i Folketinget. På Twitter kalder han talen »inspirerende som en katolsk dødsmesse«.

Groft sagt bringer her et uddrag af Frederiksens tale om tingenes tilstand i Kongeriget: »Confutatis maledictis flammis acribus addictis«. »Når de forbandede er dømte, overgivet til de hede flammer, kald mig til dig med de velsignede. Ydmygt og bøjet beder jeg med hjerte sønderknust som aske: bær omsorg for mit endeligt.«

Læsning af det kommende lovkatalog kan i øvrigt passende ske netop med ledsagende toner fra W.A. Mozarts i øvrigt ufuldendte rekviem.