Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Gudskelov har Margrete Auken aldrig fået lov at bestemme noget

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Auken og metroen

Niels Jespersen

Metroringen er åbnet, og selv for Groft sagt er det svært at opretholde surmuleriet. Nej, elevatorerne virker aldrig, og den er cirka 100 år forsinket, men nu har København og Frederiksberg endelig et transportsystem, der sømmer sig for en moderne metropol.

Glæden deles til gengæld ikke af SFs nestor, Margrete Auken. Hun har været imod metroen fra starten, da hun ikke mente, at passagererne kunne være trygge ved førerløse tog.

Ifølge Auken er metroen en 1800-tals løsning, som det ikke giver mening at bygge videre på. Det er sjovt nok præcis på samme måde Groft sagt har det med Auken, der gennem en menneskealder har præsteret at være imod de fleste civilisationsmæssige fremskridt. Det kan godt være, vælgerne bliver ved med at pege på hende, men gudskelov har hun aldrig fået lov at bestemme noget, for så ville vi stadig køre i hestevogne.

Pernilles asociale skole

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har dette syn på test i skolen: »Det første skridt er, at regeringen undersøger muligheder for at stille de nationale test af børnene i bero.[…] Lad børnene lege sammen, fordi det er sjovt.«

Problemet med undervisningsministerens stærkt venstreorienterede fri leg-skole er, at den sætter eleverne fagligt bagud. Sandsynligvis rammer det som altid elever fra ikke-boglige hjem hårdest.

Ifølge forskningen er effekten af at undvære nationale test som at gå glip af undervisning i længere tid. »For læsning i dansk svarer effekten til to-tre måneders undervisning i løbet af to år. For matematik er effekten lidt mindre,« siger professor ved Aarhus Universitet, Helena Skyt Nielsen, som har forsket i feltet.