Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Gretas forsvarere kan ikke få det hele

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Køn eller ej

Eva Selsing

Hvis man nu gerne vil beskytte sin ideologiske kampfælle mod angreb, er det formålstjenligt at lukke munden på så mange kritikere som muligt.

I tilfældet Greta Thunberg kunne man for eksempel generalisere (venstrefløjen må godt) og sige, at mænd, der kritiserer hende, har et problem med kvinder. Til at understøtte en sådan hypotese udtaler en klimaretoriker ved navn Esben Bjerggaard Nielsen, at Greta Thunberg provokerer mænd, fordi »hun baserer sine argumenter på videnskaben, den hårde videnskab. Der træder hun retorisk ind i en stil, som man ofte har forbundet med mere maskuline værdier«.

Ja. Altså bortset fra at det ikke er videnskab, men Greta og allieredes skingre alarmisme, folk reagerer på. Det er hyssen, ikke sandt?

Hvilket jo så til gengæld ikke er noget, »man ofte har forbundet med mere maskuline værdier«. Er det så på grund af køn, eller er det ikke? Gretas forsvarere kan ikke få begge dele.

Båndsløjfe om Trump

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Så er vi på den igen. Ja, altså stormløbet mod Trump. Demokraterne vil lave en rigsretssag, og journalisterne hujer i baggrunden for at opildne sindene.

Vi har været dette show igennem før. Der var sagen om konspiration med russerne. Efter to år blev den erklæret stendød. Der var den prostituerede, som Trump vistnok havde betalt til tavshed. Der var intet kød på den sag (undskyld udtrykket).

Og nu en samtale med Ukraines præsident.

Ifølge fornuftige folk, som lederskribenten på Wall Street Journal, er der heller ikke kød på den sag. Stort ståhej for ingenting, for at citere Shakespeare. Sig det til en journalist.