Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Selvfølgelig vil Trump ydmygt bøje hovedet og betale for NATO-gildet

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye toner

Lars Møller

Man aner tydeligt, at kansler Angela Merkel ikke længere holder Tyskland i sin faste hånd. Det er ingen hemmelighed, at præsident Trump har antydet sin misfornøjelse med, at de fleste nationer i NATO ikke betaler de to procent af BNP, som de ellers har lovet. Han er nemlig træt af, at de rige europæere fortsat ønsker at lade de fattige amerikanske borgere betale for deres sikkerhed.

Nu må han vænne sig til nye toner. SPDs formand Andrea Nahles mener nemlig, at Europa skal have mere indflydelse i NATO uden at betale mere til alliancen. Med Groft sagts kendskab til den amerikanske præsident er der ingen tvivl om, at han stilfærdigt og ydmygt vil tage de nye oplysninger til efterretning, bøje hovedet og fortsætte med at lade amerikanerne betale.

Væmmelige monstertal om Trump

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Stemningen på New York Times er helt i bund og flere journalister og kommentatorer har fået krisehjælp. Nu har avisen, der i gamle dage blev kaldt verdens bedste, trykt negative artikler om Donald Trump i mere end to år og det har åbenbart ikke hjulpet en snus. Seneste undersøgelse fra det amerikanske analyseinstitut Rasmussen giver Trump en positiv tilslutning på 52 pct. efter hans tale om USAs tilstand i Senatet. Det er bemærkelsesværdigt højt og det er på trods af, at analyser viser, at de etablerede mediers nyhedsartikler for 90 pct. vedkommende er negative over for Trump.

Hvad sker der? Her har medierne med New York Times som medieførerhund gjort alt for at skildre præsidenten som kvindehader, racist, antisemit, fascist og det der er værre, men vælgerne synes ikke at forstå budskabet. Det kunne måske hænge sammen med, at det går forrygende med den amerikanske økonomi og at arbejdsløsheden for alle grupper er helt i bund.

Rød provinsialisme

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det røde politiske flertal i Københavns Kommune vil voldsomt neddrosle anvendelsen af karakterer i folkeskolerne i kommunen. Groft sagts dom er klar: Uanset grundene hertil er det et skridt, som både er dumt og provinsielt. Det er dumt, hvis man tror, at eleverne nu pludselig bliver lige gode, fordi karakterpresset er væk. Sandsynligvis bliver de ringere, fordi en motivation til at gøre noget forsvinder. Eleverne får heller ikke opbygget en karakter-robusthed til senere.

Skridtet er endvidere provinsielt, fordi det ikke er sådan, at verden er indrettet. Globalt set giver man skoleelever karakterer, fordi det er formålstjenligt. Ved at melde sig ud af karaktergivningen, melder man sig ud af verden på området. Det er rendyrket indadvendthed.