Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Hatten af for Theresa Mays stædige kamp mod vejrmøllerne

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hatten af

Lars Møller

Selv om man ikke er enig, kan Groft sagt engang imellem føle behov for at uddele anerkendelse. Derfor bør man tage hatten af for den britiske Bulldog Theresa Mays stædige kamp mod vejrmøllerne. Hun var imod Brexit, men da hun overtog embedet som premierminister, lovede hun, at folkets afgørelse skulle føres igennem.

Hendes aftale med EU blev nedstemt. Hun bliver hånet af et parlament, som ikke aner, hvad det vil. Hun ved, at hun ikke overlever politisk, men alligevel bliver hun ved med at stå op og gøre det, hun lovede ved sin tiltrædelse. Den indstilling kommer vi til at savne i EU, når briterne forlader os uden aftale.

EU er ved at falde fra hinanden

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Vi er vant til, at europæiske medier er fyldt med katastrofeartikler om situationen i USA, selv om det går forrygende godt med økonomien i USA og temmelig skidt i EU. Så er det interessant at læse amerikanske medier, hvor den brutale sandhed om EU siges uden omsvøb.

Wall Street Journals fremragende udenrigspolitiske kommentator Walter Russell Mead siger det brutalt i sin seneste klumme: »Kontinentets grandiose fælles projekt ligger i ruiner og dets globale indflydelse svækkes. Sidste uge viste, at nye beviser på den mest betydningsfulde historiske ændring i de sidste 100 år fortsætter, nemlig Europas stadigt mindre betydning som en magtfaktor i verden.«

Mead har fat i den kedelige sandhed, men som han afslutter med at sige, så må USA støtte det stadigt svagere EU, for USA har brug for en alliancepartner. Jeps og nu er flere af landene jo begyndt at give større bidrag til NATO, så der er måske håb.

Regeringens slappe retspolitik

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det offentliges skattegæld er nu vokset til 116 milliarder kroner, og kun 0,5 procent heraf arbejdes der reelt på at få tilbage lige nu. Ifølge Rigsrevisionen er en del af årsagen udflytningen af Gældsstyrelsen til Middelfart. I 2018 var omtrent fire ud af ti medarbejdere i Gældsstyrelsen nyansatte med under ét års anciennitet og reelt under oplæring. Det er brænde på skatteunddragelsens bål. Jørn Rise fra Dansk Told- og Skatteforbund vurderer, at politikerne ender med at måtte afskrive omkring 50-60 milliarder kroner.

Groft sagt undrer sig over regeringens yderst slappe retspolitik i denne sag. Hvorfor stilles ingen til ansvar? Hvorfor drages der ingen konsekvenser af en udflytningsbeslutning, som har kostet samfundet så store tab?