Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Sæt den norske fjeldbonde på plads

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Klimahykleri

Lars Møller

Nordmanden Jon Hustad skriver i Weekendavisen og skriver normalt nogle fremragende artikler, men denne gang er han gået over stregen. Han påstår helt urimeligt, at afbrænding af skov giver en større forøgelse af klimagasser i mange årtier frem i tiden end at brænde kul.

Når vi alligevel gør det herhjemme (det hedder biomasse og er et grønt fremskridt), skyldes det, at det internationale regelsæt fastslår, at udledning fra træbrænding ikke skal tælles med i nationens regnskab. Derfor futter vi lystigt træ af, selvom det i det store regnskab er direkte skadeligt for klodens klima.

Groft sagt forlanger, at de ansvarlige klimatosser straks går i rette med den norske fjeldbonde, og tilbageviser hans skammelige påstande.

Dansk storhedsvanvid

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I takt med, at det danske rige skrumpede ind, udviklede danskerne en stadigt stærkere tro på, at de havde en helt særlig mission i verden. Mens nøgternheden herskede, da Holsten, Slesvig, Skåne, Halland, Blekinge og Norge var sammen med os, tog det følelsesmæssige over, da de var væk. Nu skulle verden have andelsbevægelse, velfærdsstat og arbejdsmarkedsmodel som i lille Danmark. Kun således kunne de blive lykkelige.

Bestræbelserne var dog uden effekt. Senest er klimapolitikken blevet det store dyr i åbenbaringen, hvor danskerne tror, at man kan udbrede en særlig dansk model til alverden. Det kommer heller ikke til at ske.

Groft sagt vil gerne slå et slag for en tilbagevenden til nøgternheden og beder til, at Grønland og Færøerne ikke forlader skuden.

Kommunister savnes – næsten

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En person fra den venstreekstreme hjemmeside Konfront er kommet for skade at skrive noget rosende om Karen Blixen, hvilket har provokeret nogle endnu vildere venstreekstremister fra tidsskriftet Marronage. De mener »Karen Blixen var en kolonial aktør«, der »var en aktiv del af den blodige besættelse af Kenya« og slutter af med det racistiske slogan: »One settler, one bullet.«

Det har selvfølgeligt udløst panik fra Konfront, der undskylder for at være fan af Blixens forfatterskab »trods tykfobi, den antifeministiske position og klasseisme«. Skribenten har »ikke som hvidhedsprivilegeret ret til at tro, at jeg kan komme omkring hendes racistiske herredømmeberettigelse«.

Det er lige før Groft Sagt savner fordums kommunister. Lige før. De var mange ting, men de var ikke jamrende ofre der undskyldte for deres »hvidhedsprivilegerier«. De brugte heller ikke latterlige begreber som »klasseisme«, men stod ved deres holdninger.