Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Så er det tid til at omdøbe København – vi kan ikke have en hovedstad opkaldt efter hvide, kapitalistiske mænd

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvid mands by

Jarl Cordua

Identitetspolitikken skyller fortsat ind over Danmark fra USA. I mangel på statuer af sydstatsgeneraler og de relativt få slavehandlere her til lands har den skøre venstrefløj på rådhuset blæst til opgør med København som den hvide mands by:

»Det er den hvide mand, der er repræsenteret alle steder. Så helt grundlæggende er det bare endnu en visualisering af et samfund, der er grundlagt på imperialisme og kapitalisme, som der lige nu er et oprør imod,« sagde kulturborgmester Franciska Rosenkilde fra det snart selvdøde Alternativet til Berlingske.

Groft sagt ser frem til, at byens veje og pladser nu navngives efter allehånde ukendte skikkelser, hvor deres mest afgørende kvalifikation er, at de ikke er en hvid mand. Gad vide, om talentfulde hvide mænd i fremtiden bortkvoteres af byens vejnavnenævn. Selve byen bør vel også omdøbes til noget andet end Købmændenes Havn? Det går da ikke, at byen er navngivet efter en flok hvide kapitalistiske mænd.

Muldtoiletter

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Klimarådet har med støtte af diverse grønne foreninger samt ingeniører fået stor opbakning med sin anbefaling om at indstille eftersøgningen og udvindingen af olie i Nordsøen. Argumenterne er stærke og overbevisende.

Det vil være et magtfuldt signal om, at Danmark mener det alvorligt med den grønne omstilling. Desuden vil det reducere den danske miljøskadelig aktivitet med flere brøkdele af promille på verdensplan. Det kommer kun til at koste et tocifret milliardbeløb og nogle få tusinde arbejdspladser, men giver plads til udvikling af nye moderne grøn teknologi.

Eksempelvis kan ingeniørerne udvikle en helt nye generation af muldtoiletter, der kan blive spydspidsen for et nyt grønt eksporteventyr. Vi kan sagtens undvære penge og arbejdspladser, bare vi er grønne.