Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Her er et brandvarmt tip til Morten Østergaard

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Vi lover ikke at slippe...

Niels Jespersen

Den radikale Morten Østergaard mener, at Danmark er ved at drukne i symbolpolitik. Derfor valgte han i weekenden at afklæde sig sin rullekravetrøje for at hoppe i bølgen blå og svømme de 3,4 km fra asyl-øen Lindholm over til fastlandet.

Det stunt kunne Groft Sagt godt forledes til at mene var udtryk for symbolpolitik, men det skyldes nok bare, at vi mangler den særlige indsigt, man har i de kloges parti. I stedet vil vi være konstruktive og foreslå en ny transportform til den humanistiske torpedo: Hvad med en ballon holdt oppe af varm radikal luft? Det kommer til at kræve nogle kraftige fortøjninger at undgå, at den stiger til himmels, men Groft Sagt stiller sig gerne til rådighed. Vi lover ikke at slippe...

Sossernes nedslidningspension

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mette Frederiksen har haft svært ved at sige ligeud, hvem der skal have andel i den tidlige pension til de såkaldt nedslidte, som ikke må koste mere end tre milliarder kroner.

Er det bankassistenterne, som har været lang tid på arbejdsmarkedet? Nej, det er det vist ikke. Er det lærerne? Heller ikke. Hvem er det så? Socialdemokraterne væver. Sosu’er og slagteriarbejdere kan da vist nok komme på tale.

Groft sagt foreslår, at socialdemokraterne bliver helt klare og ærlige i mælet: Medlemmerne af alle fagforbund, som giver direkte partistøtte til Socialdemokratiet, kan få andel i den tidlige pension betalt af alle skatteborgere. Medlemmer af fagforbund, som ikke støtter socialdemokraterne økonomisk, kan ikke. Det ville være klar tale.

Der findes to love

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Britt Bager (V) har modtaget fem gange 20.000 kroner i partistøtte. Den slags interesserer journalister. Så har de en sag at grave i. Spændende. Mystikken bredte sig. Hvem havde givet pengene? Hvem kunne afsløre det først? En lokal journalist fra Ebeltoft eller en fra de store københavnske aviser?

Det er ikke ulovligt. Den dom har juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fældet helt alene, men så kom han i tvivl og har fældet en ny dom: »Jeg trækker i land,« udtaler han til den socialdemokratiske netavis Pio.

Til P1 udtaler han sig på en ny måde. Nu er der igen ikke noget galt, men det er imod »intentionen« bag loven, hvad Britt Bager har gjort. Det er et rigtigt juristtrick. De påstår, at der findes en lov bag loven, som de kalder »intentionen«. Den har ingen set eller hørt om, men juristerne kan se dette spøgelse og få ret til sidst.