Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Sikke en lurendrejer hun er, hende Mercado

tof jeve Eva Agnete Selsing
Eva Agnete Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mercados krænkelsesdræsine

Anne Kirstine Cramon

Vores børne- og socialminister Mai Mercado vil også med på krænkelsesdræsinen, selvom hun ikke har en egentlig anledning. Men hvad gør man så? Så skaber man sig en. Derfor udruller ministeren sine komiske talenter i en video på Facebook, hvor ministeren går i pølsevognen, fordi der serveres nøddepostej i kantinen. Desværre for ministeren er komikken både ganske ufrivillig – og tåkrummende.

Mai Mercado forsøger nemlig at gøre sig morsom ved at tage i skinkekutteren og blandt andet bede om en congobajer, for så bliver alle de krænkelsesparate nok krænket. Nej, nu har man da aldrig, sikke en lurendrejer hun er, hende Mercado. Ministerens forsøg på at tilråbe sig opmærksomhed er ganske trist, og selv de veganere, som ministeren forsøgte at krænke, trak på skuldrene af overbærenhed. Og der skal alligevel lidt til.

Fagbossens nytårskvaler

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fra 1. januar kan borgere over 18 år lovligt købe en peberspray, som skal opbevares i køberens hjem. Claus Oxfeldt, formand i Politiforbundet, vil imidlertid ikke anbefale borgerne at købe peberspray, selv om muligheden nu foreligger. Groft sagt har en teori om årsagen. Indbrud i private hjem er som regel ikke noget, som politiet kerer sig om. Politiinteressen og opklaringsprocenten er lav, så derfor fortsætter indbrudstyvene. Nu frygter politiformanden, at pebersprayen faktisk holder tyvene borte fra hjemmene, for så viser det, at det private initiativ klarer problemet bedre end politiet. Hermed mister fagbossen et argument for den evindelige sang om, at »politiet kan ikke klare alle de opgaver, som vi får pålagt. Vi må have flere ressourcer.«

Novokærlighed

Eva Selsing

Novo Nordisk Fond vil give penge til flygtningelejre. Og det er ikke småbeløb: fem milliarder kr. om året fra 2023. Det er ren hjertensgodhed og har ikke noget med PR at gøre – og flygtninge i Danmark kan også nyde godt af den politisk uhildede støtte; det er nemlig tanken, at også lejre herhjemme skal modtage penge. Dét er faldet DF for brystet; totalt onde som de jo er i det parti, vil de helst ikke have, at Novos penge medvirker til at gøre vilkårene for tilvandrede og flygtede (endnu) mere attraktive.

Herrestrengt, når nu Novo bare udøver idel næstekærlighed. Ja, for Fonden giver jo lige så mange penge til de europæiske ofre for tilvandringen. Gør de ikke?