Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Mavenfornemmelsen er det uendelige begrundelsesreservoir for den galopperende mangel på viden

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bugens begrundelse

Peter Nedergaard

Danskerne ved mindre og mindre. Hvad må man så ty til? Mavefornemmelse! Den er det uendelige begrundelsesreservoir for den galopperende mangel på viden om stort og småt. Slesvigske krige. Ved ikke. Integralregning. Ved ikke. Franske verber. Ved ikke. Tysk genitiv. Ved ikke. Svensk litteratur. Ved ikke. Jesu lignelser. Ved ikke. Men fornemmelser i bugen – det er det, som flere og flere må støtte sig til i mangel af bedre.

Hjernen er ude. Maven er inde. Her skal man ikke kunne noget. Her forudsættes intet. Almindelig logik er et fremmedord. Proportionssans – hvad skal vi med den? Bare det rene postulat. Ingen argumentation. Intet belæg. Kun en reference til den bløde flommede bug. Nutidens dansker.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Heldigvis

Lars Møller

For nylig krænkede et russisk militærfly dansk luftrum over Bornholm. Eksperter mente, det var med fuldt overlæg, men den påstand kunne den russiske ambassadør i Danmark Vladimir Barbin straks skyde ned. Han kunne oplyse, at danskerne ikke skulle være bange for Rusland, Rusland truer nemlig ikke Danmark, og såfremt et russisk overvågningsfly virkelig skulle have krænket dansk territorium øst for Bornholm, så var det ikke bevidst.

Groft sagt mener, det giver mening. Det russiske overvågningsfly har nok haft samme udstyr om bord som de missiler, russerne anvender i Ukraine. Selvom de kun affyres efter militære mål, er det ikke bevidst, at de rammer skoler, hospitaler, fødeklinikker og jernbanegårde. Det hele giver pludselig mening.