Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Flere penge til NATO under hyl og skrig

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

NATO-penge

Bent Blüdnikow

Amerikanerne har presset os til at forhøje vort bidrag til NATO. Det sker under hyl og skrig fra dansk side, men presset ser heldigvis ud til at lykkes. I Børsen siger lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet nøgternt: »Vi har jo ikke kunnet forsvare os selv siden 1807. Danmark har heller ikke kunnet forsvare sit territorium under den kolde krig.«

Lektoren kender ikke helt sin historie, for der er ingen grund til at begynde i 1807. Det gik heller ikke for godt i 1801. På den anden side, vil kværulanter indvende, gik det jo meget godt i Treårskrigen fra 1848 til 1851.

Men den er god nok med den kolde krig. Vi lod andre påtage sig de store ofre. De eneste, der vandt, var venstrefløjen, der fik Socialdemokratiet til at fremsætte fodnoter i Folketinget og støtte Sovjetunionens ideer om atomvåbenfri zoner, så NATO mistede tiltroen til os.

Hus forbi

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den finansielle sektors vagthund, Finanstilsynet, har undersøgt sig selv og kan nu afsløre, at tilsynet ikke gjorde noget som helst forkert. En redegørelse på 142 sider beskriver i detaljer, hvorfor Finanstilsynet har fulgt alle regler, procedurer og protokoller. Dermed er der overhovedet ikke grund til at være gnavne over tilsynets rolle, hverken i fortiden, nutiden eller fremtiden. Vagthunden lever og har det godt, og varetager sin opgave til UG med kryds og slange.

Groft sagt er lettet. Det er betryggende at vide, at den danske finansielle sektor er i gode hænder. Groft sagt har forsøgt at spørge til hvidvaskskandalen i Danske Bank, men tilsynets bestyrelsesformand David Lando anede ikke, hvad vi talte om. Undskyld.

Backstop nu krigen

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er faktisk underligt, når man tænker på, hvor længe UK og Irland har været forenet i EU, at de nu frygter, at der skal komme krig igen mellem de to lande. Hvis det sker, skal NATO jo træde til, for Irland er ikke med dér. Grænser skaber krige, påstår Daniel Keohane, der er chef for Europabevægelsen i Irland. Han er skabt, siger han selv, af det indre marked. Hvor poetisk. Han er nok ikke katolik så.

Han forudser, at de første ofre for krigen bliver tolderne. De kan så ikke fortsætte med at være med i »Tolderne uden Grænser«. Hvis briterne bygger en grænse, vil Daniel køre ud og rive den ned. Krigen kommer. Det tror de i Irland. Fredelige har de irere aldrig været.