Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Venezuela skaber en nostalgisk tidsrejse tilbage til 1968

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De herlige 1970ere er tilbage

Bent Blüdnikow

Så er det demonstrationstid! Man kan læse i avisen Arbejderen, at der indkaldes til demonstration ved USAs ambassade 2. februar fem minutter i 12.00. Her vil der være bannere og skrål mod amerikansk imperialisme, ligesom i gode, gamle dage, da Vietnamkrigen rasede eller et  eller andet foregik i den store verden, som USA sikkert var skyld i.

Arbejderen skriver, at USA kvæler Venezuela og opfordrer alle gamle 68ere til at møde op. Næh, det var en joke, for de sidder på plejehjem og skal have rollatorer med, men så i det mindste deres børn og børnebørn.

Arrangørerne er ligesom i gamle, gode dage bl.a. Dansk-Cubansk Forening, Kommunistisk Parti, Grupo Salvador Allende, Revolutionære Socialister og 3F Bygge Fagforening.

Er det ikke skønt og nostalgisk? Bladet Arbejderen får i øvrigt offentlig mediestøtte og tak Gud for det, for ellers var vi gået glip af disse herlige og morsomme tidsrejser.

Fuld skrue på »Løvens Hule«

Anne Kirstine Cramon

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Manden, hvis livsråd er så banale, at Galle og Jessen afviste af bringe dem på deres Gajol-pakker, er tilbage på TV-skærmen. Pizza-kongen Jesper Buch toner nu igen frem fra uge til uge med dameblads-pointer om at man skal »sparke røv« og »gøre hvad man er bedst til« i DR-programmet »Løvens Hule«.

Det er bestemt muligt, at iværksætteri er så himmelråbende banalt, som Jesper Buch får det til at lyde, men hvorfor det skulle være særligt relevant for andre end købmænd, forstår Groft Sagt ikke. Foreløbig må vi dog acceptere, at DR finder det relevant at berige os med manden, der udgav en bog med gode tips såsom »at anskaffe en kalender«. Men man bliver selvfølgelig heller ikke noget orakel af at have sat pizzaudbringning i system.

Groft sagt siger tak for den udbragte jakabov med brødbund, Jesper, men vi har altså en kalender i forvejen.

Vi, de historieløse

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Romanforfatteren Jens Christian Grøndahl er ikke historieløs. Det er betryggende. Det er værre med resten af os, der bor i Europa – og det gælder nok også englændere – for der er en »voksende historieløshed«. Vi ved ikke, hvordan han har registreret det. Er der mon noget galt med historieundervisningen i EU? Hvad kender vi historieløse ikke? Baggrunden for EU. Og hvad er det nu, den er? »De to verdenskrige«. De ødelagde Europa, siger han. Første Verdenskrig var baggrunden for EU? Hvor kreativt.  Javel, men hvad med resten af verden? Mon ikke krigene ødelagde de europæiske imperier? Har Grøndahl mon hørt om kolonikrigene i Europa og om afkolonisering? Jo, det har han, for han er ikke historieløs, men selektiv. Man skal jo tale pænt om historien.