Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det man siger, er man selv, Morten Kjærum

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Projektion

Peter Nedergaard

Den tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder, Morten Kjærum, kritiserer i et indlæg på Altingets hjemmeside skarpt efterfølgeren på posten. Han kalder den pragmatiske opfattelse, som Jonas Christoffersen advokerer for angående menneskerettighederne, for at være »juridisk uprofessionel«.

Angrebet er mærkeligt al den stund, at Jonas Christoffersen udgør en meget tiltrængt forskningsmæssig ballast i toppen af instituttet, mens Morten Kjærum var og er en uprofessionel letvægter set med juridiske forskningsbriller. Psykologerne har et begreb for fænomenet. De kalder det projektion, når man tillægger andre nogle af de egenskaber, som man selv har, men som man ikke vil være ved.

Toksisk PR

Eva Selsing

Gillette, producent af middelmådige barberblade, har lavet en ny kampagne. Denne viser »toksisk maskulinitet«, inkarneret ved nogle vestlige mænd og deres, ja, kromosommæssige forkerthed. Allerede på tegnebrættet burde virksomhedens mænd (undskyld, hvis de ikke vil kaldes dette) have tænkt, at det er en dårlig idé at markedsføre sig på en generaliseret sygeliggørelse af målgruppen, baseret på dennes gener og etnicitet. Men lad nu det ligge, nu er den her.

Til gengæld kan det være svært for os andre dødelige at udholde ventetiden til reklamens opfølger kommer. Den, der viser »toksisk maskulinitet«, i, æhem, visse indvandrerkredse i Vesten. Hvor fortrædeligheden ikke blot er en manglende ærbødighed over for de magthavende feminister, men anderledes håndgribelige foreteelser mod kvinder. Den må være her lige om lidt.

Medie-forargelse

Bent Blüdnikow

Det har vakt harme i medier, at Socialdemokratiets partisekretær har sendt en e-mail til sine medlemmer, hvor han anklager medierne for at være borgerlige og opfordrer medlemmerne til at læse netavisen Pio.

Forargelsen bredte sig som en løbeild og journalister og medieeksperter fordømte partisekretær Jan Juul Christensen, som var han en ny partisekretær Stalin, der ville kontrollere meningsdannelsen. En professor Kock sagde: »Vi skal passe meget på med at sige, at de medier, man er uenige med, er fake news.«

Det er morsomt at følge forargelse mod sekretæren for at underminere tilliden til medierne, for ganske rigtigt er den truet, ikke af partisekretæren, men i højere grad af en forbløffende mangel på selvkritik i medierne. Tilliden til de etablerede medier er ikke

mindst i USA i frit fald, men de er selv skyld i det, fordi de har forladt princippet om objektivitet. Og tendensen har bredt sig til Europa.

Det kan partisekretær Christensen ikke gøre for.