Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Du gætter aldrig, hvad 3F står for

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fodbold, Fadbamse og Frikort

Peter Nedergaard

Vi har tidligere her i Groft sagt behandlet det betænkelige i, at fagforeningen 3F har bedrevet overenskomstforhandlinger med Falck i forskellige luksurøse og ferielignende omgivelser under varmere himmelstrøg. Er det en rigtig anvendelse af de ikke særligt højtlønnede medlemmers kontingentkroner, har vi spurgt. Nu er 3F blevet hovedsponsor for Superligaen 2019/20, som derfor får navnet 3F Superligaen. Igen er vi i tvivl om, hvorvidt det er en optimal anvendelse af pengene fra medlemmerne, selv om de får frikort til kampenes første, anden og tredje halvleg. Omvendt forstår vi, at 3F har haft problemer med, hvad de tre »F'er« i 3F skulle stå for, nu da kammerateriet med Falck er ophørt. Dengang stod de for »Ferie, Flasker og Falck«. Vi forstår nu, at 3F forkortelsen dækker over »Fodbold, Fadbamse og Frikort«.

Idealisme, tak

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En cand.mag. i »religionsvidenskab«, Signe Urdskilde, leverer i Information et forsvar for klimakampens idealister og angriber realisterne. Det er al ære værd. Klimakampen er religiøs, og hun er derfor godt rustet, sådan rent videnskabeligt. Realisterne er dem, der »fokuserer på vækst, forbrug, personlig frihed til at tjene og bruge penge, som man vil«.

Den slags mennesker tror, at væksten kan fortsætte. Nu taler religionsvidenskabskvinden ganske vist om klima, men man kan blot overføre det på Brexit. Idealisterne - minus London - stemte England ud af EU. Realisterne i EU og London fokuserer nemlig kun på vækst, forbrug og frihed til at tjene penge. Boris Johnson er idealist, Donald Tusk realist. Kunne de ikke få cand.mag.en til at skrive om Brexit?

Orden i statskassen

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Man skulle man tro, at alt var rent til rotterne med Skat, men der er heldigvis lyspunkter. Således er det lykkedes vores vakse myndigheder at knalde en købmand fra Valby. Hvad er denne ækle kapitalists brøde? Har han hvidvasket for millioner? Svindlet med udbytteskat for milliarder? Nej, hans forbrydelse er at give overskudsmad væk for at undgå madspild. Den gavmilde købmand skal nu betale moms af de bortforærede fødevarer. Det havde været gratis for ham at smide dem i skraldespanden.

Groft Sagt påskynder embedsmændenes agtpågivenhed. Vi havde nok startet med at kaste os over de store skatteål og unddragere, før vi ofrede små købmænd opmærksomhed, men med den tjenesteiver, myndighederne lægger for dagen, kan det kun være et spørgsmål om tid, før der atter er orden i statskassen.