Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Fri mig for den borgerlige skønhedskonkurrence

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fri mig, Søren Pind

Bent Blüdnikow

Kan De huske, at der for nogle år siden var indlæg om »den anstændige borgerlighed«? De gik på, at borgerlige, der støttede en stram udlændingepolitik, var uanstændige. Nu går stort set alle ind for en stram udlændingepoltik, og ordet »anstændig« er forsvundet fra debatten. Men nu er ordet »den smukke borgerlighed« dukket op og markedsført af min Groft Sagt-kollega Søren Pind i en podcast på Berlingske.

Men borgerlighed er ikke med i nogen skønhedskonkurrence. Den og konservatismen blev skabt efter bitre erfaringer under den franske revolution og senere under den russiske. Den er uden højtflyvende utopiske idealer og bliver aldrig smuk, fordi den er formet af historiske erfaringer med menneskets utilstrækkelighed. Den vil altid tabe skønhedsduellen til venstrefløjen, der tilbyder lighed, broderskab, voldsfantasier og for syns skyld frihed. Fri mig, Søren, for den skønhedskonkurrence.

Man har et standpunkt

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

David Trads er i dag socialdemokratisk folketingskandidat. Socialdemokratiet går ind for en restriktiv udlændingepolitik, hvor man kun skal tage det antal FN-kvoteflygtninge, som kan integreres. Spontane asylansøgere skal derimod samles i FN-organiserede lejre i Nordafrika.

Det er langt fra Trads’ tidligere holdning. Engang i 2015, da flygtningekrisen var under opsejling og hundredtusinder af flygtninge var på vej ad balkanruten, mente kommentatoren David Trads, at »vi kan sagtens tage dobbelt så mange asylansøgere«.

Groft sagt undrer sig: Hvem er den rigtige Trads inderst inde? Er det folketingskandidaten eller kommentatoren? Er Trads’ hamskifte ærligt ment eller opportunisme? Køber vælgerne katten i sækken? Vi konstaterer samtidig, at svarene på spørgsmålene foreløbig blæser i vinden.

Slap dog af

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Groft sagt må give Anders Vistisen (DF) ret. Pressen er alt for ensidig og det går ud over en sober dækning. Tag nu bare de ledende medarbejdere i Falck og 3F og deres ture til USA og Nicaragua. Der er enighed blandt alle om, at de har fundet sted. Det er typisk, at pressen, især Berlingske, giver dem et odiøst skær og antyder kammerateri og tant og fjas. Falck hævder, at det var for at forberede overenskomster, 3F at der var tale om et nødhjælpsprojekt, men de er enige om at tant og fjas aldrig har været på programmet.

Groft sagt må som uvildig instans påpege, at det hele er en storm i et glas vand. Der var tale om kursusvirksomhed og hele misforståelsen skyldes vanskeligheder ved at finde en egnet kursusejendom i Danmark. Slap dog lidt af.