Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Derfor skal kongehuset afskaffes

Foto: Claus Bigum

Journalistiske ydmygelser

Bent Blüdnikow

Denne Groft Sagter er egentlig royalist. Dronningen gør det udmærket og bortset fra nogle fejllæsninger var hendes nytårstale væsentlig og hun holder nationen fint sammen. Alligevel går den selv samme Groft Sagter ind for kongehusets afskaffelse. Det kan forekomme modsigelsesfuldt og er det også. Men det skyldes, at  journalisterne i mødet med kongefamilien når et journalistisk lavpunkt. Aldrig har man set magen til lignende krybende reportager. I år var det bl.a. Stéphanie Surugue, Natasja Crone og Ulla Terkelsen, der smiskede og lovpriste. Selv hofnarren i middelalderen tillod sig at gøre nar ad de adelige og kongelige, men det vover vor tids TV-hofnarre ikke engang. Det er for pinligt at se på og derfor bør kongehuset afskaffes.

Mere antiracisme i DR, tak!

Peter Nedergaard

Foto: Claus Bigum Claus Bigum.

Racisme kan defineres som en holdning, der indebærer, at man mener at kunne tillade sig at udtale sig nedsættende om en bestemt race baseret på dennes hudfarve. DR-journalisten Christine Cordsen omtalte forleden på TV danskerne, som de er flest, som »grisefarvede«. Det er naturligvis baseret på deres hudfarve, og det er bestemt nedsættende, for hvem vil frivilligt karakteriseres som værende farvet som en gris? Prøv endvidere at trække konsekvensen til, hvis denne uskik bredte sig til andre hudfarver. Det går simpelt hen ikke! Småracisme bør tages i opløbet, så Groft sagt anbefaler på det varmeste antiracistiske sanktioner i DR.

Rigtige venner

Lars Møller

Præsident Trump har haft en mavefornemmelse, som har fortalt ham, at IS er blevet besejret. Groft sagt er klar over, at dette normalt ikke fører til ændringer i en supermagts politik, men vi lever i nye tider. De rigtige venner, Rusland, Iran, Syrien og Tyrkiet, priser præsidentens kloge og hensigtsmæssige mavefornemmelse, fordi det betyder, at USAs soldater i Syrien skal trækkes tilbage. Det er godt nok synd for kurderne, der har kæmpet mod IS og sammen med USA, men sådan er det jo med mavefornemmelser. Groft sagt vil anbefale, at Danmark overvejer forsvarsforbeholdet til EU endnu en gang. Vi risikerer, at præsidentens mavefornemmelse eller hans køleskab fortæller ham, at NATO er overflødig, og hvad gør vi så?