Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Den orange demagog i det Hvide Hus tager røven på kurderne

Foto: Claus Bigum

Monstrenes blod

Niels Jespersen

Den orangefarvede demagog i Det Hvide Hus har en lille, men højtråbende skare af tilhængere herhjemme. Nu er deres helt med sin syriske tilbagetrækning i færd med at tage røven på verdens mest dedikerede og effektive jihadist-dræbere. Nemlig de syriske kurdere. Det var dem, der indtog Raqqa og knuste kalifatet. Deres støvler er sølet af monstrenes blod. Deres fængsler er stopfyldt med stjernepsykopater med europæiske pas, der glæder sig til at fræse Scania-trucks gennem hvert eneste julemarked i Vesteuropa og skære halsen over på skandinaviske turister.

Og hvorfor gør Trump det? For at please den neo-osmanniske sultan Erdogan og den virkelige Islamiske Stat - Saudiarabien.

Uffe hin Dovne

Peter Nedergaard

Foto: Claus Bigum Claus Bigum.

Uffe Elbæk har ingen ordførerskaber, og han er ikke medlem af noget udvalg. Mange er kritiske over for Elbæks arbejdsindsats i Folketinget. Det gælder imidlertid ikke Groft sagt-redaktionen. Vi antager, at Elbæks dovenskab i folketingsarbejdet er meget nøje gennemtænkt. Der skal også være tid til andre ting i folketingslivet. Elbæk er f.eks. meget ude at rejse med langdistancefly for at udbrede Alternativets budskaber. Det kræver tid. Desuden er Elbæk lidt af en filosof, som for Alternativet tænker store og nye tanker. Godt nok er der hidtil ingen rigtig sammenhæng mellem blandingen af romantisk hippietankegang og managementteori, men det er jo netop derfor, Elbæk skal have mere tid til nøje at overveje tingene.

Hurra for kvinder i politik

Bent Blüdnikow

Foto: Claus Bigum.

Der er en yngre generation af profilerede kvinder på vej ind i dansk politik. Anna Libak er opstillet for Venstre, hvor hun snart vil komme i infight med partiets ronkedorer. Og den friske præst Marie Høgh ønsker at blive valgt for de Konservative. Til Kristeligt Dagblad siger hun: »Jeg mener, at den borgerlige fløj har sovet i timen og undervurderet, hvor vigtigt det er, at vi opprioriterer dannelse, så det ikke kun bliver et projekt for venstrefløjen.«

Det slår nu denne Groft Sagter, at dannelse jo ikke ligefrem har været et venstrefløjsprojekt. Faktisk har dårlig tøjstil, mangel på almindelig høflighed, tilstræbt proletarisk sprog og en enestående uvidenhed om det 20. århundredes totalitære tragedier været karakteristisk for netop venstrefløjen.

Men Marie Høgh, der har været tilknyttet Tidehvervsbevægelsen, vil været et kærkomment tilskud til Folketinget, der siden Langballe og Krarup har manglet intellektuel dristighed.