Vintesten: Seksstjernet bourgogne spreder julestemning

Et bourgogne grand cru topper vintesten foran maskulin barolo. Derfor får den de sjældne seks stjerner.

Foto: Bjarne Sørensen

Ugens testvinder er nærmest så svævende og elegant, at den danser hen over tungen. Vi har fat i en Ruchotte-Chambertin fra Bourgogne, og den har alt, hvad en stor grand cru skal have: Duften strutter af mørke kirsebærsten, lidt grønne grene, et snif af peber rørt sammen med lidt skifer, brombær, hindbær, sorte oliven og ristet fad, efterfulgt af en bedårende puddersukkeragtig frugtsødme, der lægger sig blidt på tungen, som var det en gang bredriflet velour.

Ruchotte-Chambertin har fra gammel tid været inddelt i tre små områder, men i dag er der officielt kun to. De øvre liggende marker kaldes Ruchottes du Dessus, mens de nedre bliver betegnet Ruchottes du Bas. Vores testvinder er lavet på druer fra sidstnævnte, og historisk har disse været regnet for at være en anelse mindre eksklusive. Ikke desto mindre må jeg bare erkende, at den er så fremragende, at den bringer mig i julehumør.

For 14 dage siden smagte vi den almindelige Gevrey-Chambertin fra Frederic Esmonin. Her lå vi på 5 store stjerner. I denne uge ryger vi med husets grand cru op i hierarkiet og dermed også højere op i kvalitet, så den lander på de sjældne 6 stjerner. Her og nu er den temmelig lukket. Ja, det er nærmest barnemord at hoppe på den i dag, men hvilken dybde og koncentration, som bare venter på at folde sig ud med lidt tid i kælderen.

Lige i hælene på Esmonin har vi Barolo Bussia Riserva fra A & G Fantino, og den smager nu også helt vidunderligt. Bussia ligger i Monforte d´Alba, som er berømt for sine maskuline og kraftfulde baroloer med masser af ekstraktrigdom. Det er også tilfældet her, men jeg synes faktisk, at den er et godt bevis på, at kraft og elegance ikke behøver være modsætninger. Nu skal der nok være nogle barolistaer, der synes, at der er lidt for meget frugtsødme, men den klassiske tørhed, som barolo er så kendt for, bider godt fra sig i eftersmagen og rammer frugten fantastisk ind.

0 – 99 kroner

Cabernet, carmenere, syrah, Cono Sur
Uden områdeangivelse, Chile 2018

★★☆☆☆☆
Relativt let mainstream-chilener, der først er en smule herbal i næsen med lidt grøn peberfrugt toppet op med noget solbær. I smagen finder man lidt lakrids, grønne grene og en gang stramme tanniner i afslutningen.

Meny
Pris 70 kr. v. 2 flasker

Cabernet sauvignon, Uden producentnavn
South Eastern Australia, Australien 2017

★★☆☆☆☆
Ret typisk billig-australier, der forekommer lidt kogt og marmeladeagtig med toner af ribsgelé og rabarbergrød, og som afsluttes af en syre, der virker lidt tilsat og justeret. Ikke lige min kop te.

Lidl
Pris: 39 kr.

100 - 200 kroner

Kindeli, Alex Craighead Wines
Nelson, New Zealand 2019

★★★☆☆☆
Så er der peber og skifer kombineret med røde bær, mørke oliven og strejf af ølgær. Letbenet new zealænder med en smule perlende indslag på tungen. En naturagtig hipster-vin, der nærmest virker helt fadprøveagtig og ufærdig i sit frugtudtryk. Ganske velsmagende, om end den forekommer en anelse simpel i min mund.

Lieu-Dit
Pris 190 kr.

Aloxe Corton – Les Citernes, Anne et Sebastien
Bourgogne, Frankrig 2014

★★★☆☆☆
Lidt spinkel på duften med en kant af kirsebær og blommesten. Ganske luftig, men også en anelse blodfattig og smal i stil.

Domaine Brandis
Pris 199 kr. v. 6 flasker

Troncone, Le Ragnaie
Toscana, Italien, 2017

★★★☆☆☆
Dejlig saftig og let ristet næse, hvor man blandt andet finder indslag af jordbær og strejf af karamel. Medium koncentreret fætter med en lille frugtsødme og en opstrammende garvesyre i afslutningen. Duften er bedre end smagen, der forekommer en anelse tør, uden at frugten dog helt følger med ud i eftersmagen. Tre og en halv stjerne.

Niche Vine
Pris 140 kr.

200 –

Ruchotte-Chambertin Grand Cru, Frederic Esmonin
Bourgogne, Frankrig 2016

★★★★★★
Helt vidunderlig bourgogne med masser af mørke kirsebær, et snif af peber rørt sammen med lidt brombær, hindbær, skifer, grønne grene, sorte oliven, blå blommesten og en del fad efterfulgt af en bedårende puddersukkeragtig frugtsødme, som hverken bliver for sød eller for kvalm. Fremragende vin, som dog bør gemmes nogle år, før den åbnes.

Philipson Wine
Pris: 1195 kr

Barolo Bussia Riserva
A & G Fantino 2013

★★★★★☆
Stram og klassisk barolo-næse med tonsvis af solmodne kirsebær, der garneres med et strejf af læder, stald, tjære, finsk lakrids, iod og skosværte. Smagsmæssigt bred og vanvittigt dyb, ja, nærmest enorm koncentration. Og så har den samtidig en flot og luftig bærsødme, der et øjeblik leder tankerne hen på bourgogne – ja, altså lige indtil den klassiske barolo-garvesyre hiver godt fat i gummerne. Fem kæmpe stjerner.

Les Terroirs du Vin
Pris 425 kr.