Vintesten: Her er den perfekte vin til sea food

La Chablisiennes 1. cru chablis rydder bordet i vintesten og er perfekt til sæsonens fisk og skaldyr.

Når jeg er på restaurant, falder valget ofte på chablis. Ikke at jeg bedre kan lide denne vin fra det nordligste Bourgogne end for eksempel meursault eller puligny-montrachet længere sydpå i distriktet, nok snarere fordi chablis generelt er væsentligt mere fornuftigt prissat.

Og så er chablis i øvrigt en ganske fremragende madvin. Jeg mindes ikke, at en chablis har været i problemer i forhold til at ledsage stort set al mad fra havet. Hemmeligheden er først og fremmest en virkelig god syre og masser af citrusnoter, der jo som bekendt klæder fisk og skaldyr.

Ugens klare testvinder – 2017 1. Cru Fourchaume fra La Chablisienne – er en chablis af den lidt mere seriøse type, hvilket vil sige øget koncentration og fadlagring, som typisk giver et større lagringspotentiale. Når chablis opnår alder, ændres profilen fra det friske, sprøde og stringente til det mere cremede og afrundede, og vinen bevæger sig således fra at være perfekt både til rejer og blåmuslinger og andre au naturel-retter med skaldyr og til stegte fiskeretter med sauce eller for dens sags skyld oste.

Vinen kan dog, efter en seriøs luftetur, sagtens drikkes nu, hvor den stadig har sin friske syre i behold og er en glimrende allround madledsager. At La Chablisienne er et kooperativ, skal man ikke lægge noget negativt i – producenten har i årtier ligget i den bedre halvdel af chablis.

0 – 99 kroner

Shiraz, Vineris
South Eastern Australia 2019

★★★☆☆☆
Særdeles frugtig og saftig med noter af lakrids, chokolade og vanille fra træ (i form af egechips?). Langt fra nogen kompleks sag, men ikke desto mindre voldsomt meget saft og kraft for pengene.

Lidl
35 kr.

Visan, Domaine de Mongillon
Côtes-du-Rhône-Villages, Frankrig 2017

★★★☆☆☆
Ret neutral, formentlig koldgæret hvidvin med en anelse basset rhônefrugt i form af gule stenfrugter og melon. Ganske pæn receptionsvin. Tre og en halv stjerne.

Brdr. D’s Vinhandel
70 kr. 6 fl.

Famille Gras, Santa Duc
VdP Vaucluse, Frankrig 2017

★★★☆☆☆
Klar sydrhône: Landlig sag med masser af varm, sødmefuld og krydret brombærfrugt samt lakrids. Lidt hed mund.

Bichel Vine
70 kr.

Astérides, Domaine La Négly
Languedoc, Frankrig 2019

★★★☆☆☆
Veldrejet, laksefarvet rosé med relativt åben næse, som oser af rød frugt. Ganske frisk mund. Tre og en halv stjerne.

Finewines.dk
80 kr.

100 – 200 kroner

Sauvignon blanc, Dog Point Vineyard
Marlborough, New Zealand

★★★★☆☆
NZ-sauvignon til den mere luksuriøse side med citrus (blandt andet grape), hyld, kattebakke (som fadlagret sauvignon ofte opnår), dåsefersken og svedig armhule, som er typisk for druen på disse kanter. Pæn syre. 

Laudrup Vin
149 kr. v 6 fl.

Chablis 1. Cru Fourchaume, La Chablisienne
Frankrig, Bourgogne 2017

★★★★★☆
Gylden i glasset og i første omgang domineret af træ. På andendagen træder chabliskarakteren dog tydeligt igennem i form af citrus og mineralitet suppleret med fersken og kamille. Der er god koncentration samt kalk, jord og masser af syre i eftersmagen, som det klæder chablis.

Philipson Wine
199 kr. v 12 fl.

200+ kroner

Chorey-les-Beaune, Joseph Drouhin
Bourgogne, Frankrig 2017

★★★☆☆☆
Her er spagfærdig, lys jord- og kirsebærfrugt suppleret med lakrids, som er så underspillet, at den næsten ikke kommer op af glasset. Slank, grænsende til mager mund. Tre og en halv stjerne.

H.J. Hansen
260 kr.

Pommard 1. Cru Fremiers, Jean Monnier & Fils
Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★☆☆
Her er kirsebær, lakrids og væsentlig mere dybde i næsen end chorey’en fra Drouhin. Desværre også lovlig meget træ, som tørrer ud i munden. Større pommard 1. cru er smagt.

Jysk Vin
399 kr. v 3 fl.