Vintest: En uge med masser af hurraspjæt, der gør enhver hvidvinsdrikker glad i låget

Sommeren er på vej, og testen strutter af gode hvidvine.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En teenager har for nylig lært mig, at fryd kan gradbøjes: fryd, fryderen, frydsig. Med hårdt d for øvrigt! Ugens højdespringer fra tyske Mosbacher tilhører kategorien megafrydsig.

Vingården ligger i Pfalz, der er beriget med en god portion sol og varme. Tidligere var området en af Europas store vinsøer med masser af bulk- og bællevin. De færreste ved sikkert, at man før den tyske vinlovgivning fra 1971 sendte en stor del af sin most til områder som Mosel og Mittelrhein for at bøffe de letbenede vine op med noget mere ekstraktrigdom og fylde.

Den tid er forbi, og verden ændrer sig. I dag regnes Pfalz for et af landets mest interessante distrikter. Mosbacher fra testen er et af de navne, hvorfra man altid får tårnhøj kvalitet. Med deres Kalkstein, som vinen hedder, er der lagt op til narrestreger. Duften oser af undermodne grønne æbler, en kant af kiwi, rød grape og våde flintesten – endda piftet op med et mættende strejf af havsalt, fugtig petroleumsklud og glemt sommer. Mosbacher ligger samtidig fantastisk godt i munden, og smagsmæssigt har vi et væld af nuancer. Syren er rislende, ja, nærmest insisterende og fripostig. Læg dertil en støddæmpende brise af frisk bærsødme, og jeg er solgt! Vores testvinder kommer fra marker med betegnelsen Erste Lage (hvilket kan sammenlignes med en premier cru i Bourgogne). Men hør, den er deklasseret til Ortswein! Har den ufejlbarlige Mosbacher mon begået en fejl ved at aftappe Kalkstein som almindelig kommunevin? Næppe, men i min optik har den bare alt, hvad en stor vin fra Pfalz skal have.

Sommeren er på vej, og testen strutter af gode hvidvine. For eksempel dråbefriske Neuland fra Østrig. Bare 11 pct. alkohohol siger etiketten. Jeg har sjældent smagt en så mineralsk, flintet, mager og nærmest blodfattig vin i hele mit liv. Men for pokker da! Neulands underspillede elegance får den til at glide ned, som var det saftevand. Lidt mere tyngde har vi i Bründlmayer – også fra Østrig. Huset er en af testens gode gamle kendinge, hvor man altid finder skudsikker kvalitet.

Sidst, men ikke mindst, er der en overraskelse på vej. Chilenske Errazuriz laver normalt lidt tunge og frugtsøde vine, men ikke i denne omgang. Deres chardonnay fra området Aconcagua Costa er forbløffende slank og frisk, når man tager de solmodne og let tropiske toner i betragtning. Fadgæring, køligt klima og naturgær er åbenbart nøglen til topkvalitet. Alt i alt en test med masser af hurraspjæt, som må gøre enhver hvidvinsdrikker glad i låget!

0-99 kroner


Ripasso – Le Morete, Agricola Manar

Valpolicella, Italien 2017
★★☆☆☆☆

Kirsebær, tørret frugt og lidt sveskekompot. Blød, en anelse jammy og relativt fyldig i munden med et lidt sukret bagtæppe.

Føtex
Pris: 69 kr.


Basa, Telmo Rodrigues

Rueda, Spanien 2019
★★★☆☆☆

Livlig duft med toner af citrus, æble, fersken og boblegum. Koldgræret frisk og relativt blød i munden med et lille feminint syrebid i afslutningen.

Philipson Wine
Pris: 69,95 kr. v. 12 flasker


Cantadal Joven, Bodegas Piedra

Toro, Spanien uden årgang
★★★☆☆☆

Saftig, ja, næsten beaujolaisagtig næse, hvor man finder indslag af blå blommesten, kirsebær, et lille strejf af kærnemælk og sød lakrids. Blød og samtidig ganske velstruktureret i munden med god koncentration for prisniveauet.

The Wine Company
Pris: 69 kr. v. 6 flasker

 

100-200 kroner


Neuland Weischriesling, Weingut Herbert Zillinger

Ebenthal, Østrig 2019
★★★★☆☆

Meget spinkel, men samtidig utroligt delikat i duft med toner af lime, knust biokridt og æble. Ikke så megen substans her – faktisk ret mager og anæmisk i stil – kun 11 pct. Men hold da op for en mineralitet. Stilsikker, kølig og dråbefrisk hvidvin, der bare glider ned som saftevand!

Bichel Vine
Pris: 115 kr. v. 6 flasker


Chardonnay, Errazuriz

Aconcagua Costa, Chile 2018
★★★★☆☆

Super lækker næse med indslag af trope – mango, ananas, strejf af banan, papaya og fad. Relativt kølig og godt balanceret chilener med en lille kridtet mineralitet og en dejlig slank syrestruktur i afslutningen.

H.J. Hansen/Vinspecialisten
Pris: 195 kr.


Kalkstein Riesling Trocken, Georg Mosbacher

Pfalz, Tyskland 2017
★★★★★☆

Helt vidunderlig duft af pivfriske og nærmest undermodne grønne æbler, livligt ornamenteret med en kant af kiwi, rød grape og våde flintesten. Læg dertil et mættende snift af havsalt, fugtig petroleumsklud, glemt sommer og en rislende uha-uha-syre, der bider de helt rigtige steder i munden. Sidst, men ikke mindst, en støddæmpende brise af frugtsødme, der balancerer det hele eminent. Bravo – mehr Mosbacher, bitte!

Laudrup Vin
Pris: 199 kr. v. 6 flasker

 

200+  kroner


Pinot Gris, Inman Family Wines

Russian River Valley (Sonoma), USA 2017
★★☆☆☆☆

Lidt urtet og Maggi-terningsagtig i duft med en bagkant af vådt kelimtæppe. Slank, sprød og frisk i munden med en del syre, men uden den store sofistikation. To og en halv stjerne.

Greenwood Fine Wine
Pris: 200 kr.


Grüner Veltliner – Langloiser Alte Reben, Weingut Bründlmayer

Kamptal, Østrig 2017
★★★★☆☆

Flot duft med strejf af knækkede grønne grene, æblekerne og en kant af petroleum. Struktureret og livlig i smagen med flot koncentration og medium dybde. Strutter af saftig syre og et lille tørhedsbid i eftersmagen. Glimrende vin. Fire og en halv stjerne.

Jysk Vin
Pris: 235 kr. v. 3 flasker

LÆS MERE