Ugens vintest: Min gourmetkrop jubler over denne vin, der smager af hårvand fra Matas tilsat Kung Fu-is

Elegant rimer normalt ikke på vin fra den sydlige Rhône-dal, men i løbet af ugen har vi faktisk smagt en ganske laber én af slagsen, hvor netop friskhed og elegance er nøgleordet. Den kommer fra Fontaine du Clos, som her giver den gas med en »simpel« côtes du rhône. Faktisk minder den mig mere om en vin fra den nordlige Rhône-dal med sin udtalte karakter af mørke oliven, hårvand fra Matas og en bagkant af Kung Fu-is tilsat lidt blomsterparfume på toppen.

Hvis man er bekendt med rødvinsdruer fra Rhône-dalen, vil man vide, at de to mest fremtrædende er grenache og syrah. De er meget forskellige i karakter. Førstnævnte giver typisk sødmefulde og bløde vine med relativt høj alkohol, mens sidstnævnte er langt mere elegant og struktureret. Fontaine du Clos er sammenstukket af dem begge, men det er ret tydeligt, at syrah (smagsmæssigt) har overtaget her, hvilket giver en vidunderlig friskhed i kombination med fin struktur.

På vor gamle skala, hvor vi tildelte stjerner efter sammenhængen mellem pris og kvalitet, ville Fontaine du Clos ligge på fem klokkeklare stjerner, altså et rigtigt godt køb. Men her må den imidlertid »nøjes« med fire små stjerner. Det lyder måske ikke så prangende, men både min pengepung og gourmetkrop kommer i synkront jublehumør!

Bedst i test er dog en hvidvin fra Domaine Jules Desjourneys i Bourgogne. Den er fra området Pouilly-Loche, der ligger cirka fem kilometer sydvest for Macon. Hos Jules Desjourneys er man nok mest kendt for sine top-beaujolaiser, men deres hvide Pouilly-Loche er ganske enestående for appellationen. Desjourney har vredet lidt gudesaft ud af jordbunden, og man fornemmer, hvordan duften strutter af citrus, syrlige drops, ananas og en kant af saltet mineralitet. Smagsmæssigt finder vi også noget tilsvarende, men det mest bemærkelsesværdige er den intense og gnistrende syre, der som en gang iskrystaller bider sig godt fast i tandhalsene. En vidunderlig vin, der stryger ind i toppen af min hitliste over bedste Maconnais-vine!

60-99 kroner


Cuvée Especial, Nancagua
Colchagua Valley, Chile 2017
★★★☆☆☆
Lidt urtegrøn næse med en snert af underskov, sød lakrids og solbær. Saftig og rig vin med en let frugtsødme, der heldigvis ikke kammer over i marmelade. Udmærket Chile-køb.
Lidl
Pris: 70 kr.


Rosé No. 01, Løgismose-aftapning
Vin de France, Frankrig 2018
★★☆☆☆☆
Åben og frugtig med lidt fersken og jordbær histen og pisten. Letbenet uden den store substans garneret med en lille stenfrugtstørhed i eftersmagen.
Netto
Pris: 60 kr.


Côtes du Rhône, Domaine Fontaine du Clos

Rhône, Frankrig 2017
★★★★☆☆
Krydret og meget syrah-agtig, hvilket betyder mørke oliven, hårvand fra Matas, Kung Fu-is og lidt blomsterparfume på toppen. En ret lækker og elegant vin i det prisniveau.
Laudrup Vin
Pris: 79 kr. v. 12 flasker

100-200 kroner


Ambaraba, Volcanalia

Veneto, Italien 2016
★★★☆☆☆
Temmeligt indtagende næse med en lille snert af bio-kridt, hvedeøl og gazebind. Dejlig, læskende og frisk i munden. Ikke den vildeste dybde eller kompleksitet, men den smager bestemt dejligt og er væsentligt sjovere end det meste andet mousserende, man får til den pris.
KB Vin
136 kr


Mercurey, Domaine de Suremain

Bourgogne, Frankrig 2016
★★★☆☆☆
Et lille præg af røde bær, lidt stresset vindrue med en kant af rosin og valnøddetræ. En lidt tam rød bourgogne til prisen. Jeg savner noget mere burgunder-race!
Philipson Wine
Pris 149,95 kr. v. 12 flasker


I Veroni 2015, Vigneto Quona
Chianti Rufina, Italien 2015
★★★☆☆☆
En anelse lukket i duft, men med lidt tid i glasset åbner den op for mørke kirsebær og lidt lakrids. Ret koncentreret for en chianti, her i en riserva-udgave, men også temmeligt tung og alkoholisk (15 pct.), noget, der får den til at brænde lidt i eftersmagen. Hiver kun lige tre stjerner hjem.
Sorgenfri Vin
Pris: 179 kr. v. 6 flasker

200+ kroner


Pouilly-Loché, Jules Desjourneys

Bourgogne, Frankrig 2016
★★★★★☆
Vidunderlig duft af citrus, ananas og en lille smidig, velafstemt kant af fad. Stram, mineralsk og lækker i munden med en lille saltethed i afslutningen.
Domaine Brandis
Pris 349 kr.


Gratallops, Alvaro Palacios
Priorat, Spanien 2016
★★★★☆☆
Kraftig og samtidig relativt luftig for en Priorat-vin. Her er brombær, lidt lim, strejf af lakridskonfekt og en lille rosinagtig frugtsødme, der er holdt godt på plads af en opstrammende garvesyre. Udmærket glas.
H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten

Pris: 425 kr.