Ugens vintest: I Valencia producerer de vin i topklasse

Kan Valencianerne lave vin, der smager af andet end udkogt marmelade? Og er den spanske øko-bølge bare et trut i en trompet? Ja til det første og nej til det andet! Valencia rykker for vildt.

Da jeg for nyligt deltog på økomessen FIVE-bio i Spanien, gik det op for mig, at Valencia har fået nogle superstjerner, der producerer vin i topklasse. Og ikke bare udblødte muskelbundter med høj hæmatokritværdi. Næh, nej – vine med både karakter og elegance. Nuvel, Valencia kommer aldrig til at lave florlette vine som bourgogne. Det ved de fleste! Men man behøver bestemt ikke være Sherlock Holmes for at finde andet end rå muskelmasse her.

Ligesom mange andre områder i Spanien, har Valencia set potentialet i at gå øko. Efterspørgslen er større end nogensinde før, og samtidig er der evidens for, at disse vine bliver vurderet bedre af en række anmeldere verden over. Et kæmpe studie over 11 år har vist, at økologisk vin rangeres højere end konventionel i Wine Spectator, Wine Enthusiast og Wine Advocate, så det ligger lige til højrebenet at gå økovejen, når nu de klimatiske betingelser i Valencia taler for det?

Området har en række fremragende huse. Bodegas Vegalfaro, Pago Casa Gran og Mustiguillo for bare at nævne nogle stykker. Sidstnævnte er med i ugens test, og jeg må bare sige, at mit vinøse kompas kommer i vader her. Næsen på Mestizaje (fra Mustiguillo) er en lækker omgang sniffe-de-snif: et meditativt åndedrag af brombær, let syrlige kirsebær, en kant chokofanter, kærnemælk og et drys fra peberkværnen. I smagen har vi masser af råfrugt, lidt lakrids og blå blommesten, der afsluttes af en ung og saftig garvesyre. Ja, der er faktisk en smule rhône-karakter over den, hvilket egentlig ikke er så underligt. For Mestizaje er blandt andet fremstillet på druerne syrah og garnacha, der er hoveddruerne i det sydlige Frankrig. Nam!

Og når vi nu er ved Rhône, så kan ugens billigste vin til bare 45 kr. bestemt også anbefales. Lidl overrasker med en simpel Côtes du Rhône, der er en luftig, autentisk og dydig fætter, som smager lidt af trutmund med jordbærpomade. Glimrende vin, der vipper mellem to og tre stjerner. Vi ender på en treer. Bravo!

 

0 – 99 kroner

Côtes du Rhône, Trilles
Rhône, Frankrig 2018

★★★☆☆☆
Glimrende og luftig fætter med et smækkys af jordbær, peber og lakridskonfekt. Ikke den store dybde, men den smager både godt og autentisk. Et absolut godt køb.

Lidl
Pris 45 kr.

 

Flor de Vetus - Verdejo, Bodegas Vetus
Rueda, Spanien 2018

★★☆☆☆☆
Hyldeblomst, lidt gule hindbær og grøn sodavand. Frugtdrevet, koldgæret og simpel vin uden den store karakter eller dybde. Tror ikke, den kommer på mit middagsbord!

Bichel Vine
Pris 80 kr. v 6 flasker

 

Cremant de Bourgogne, Moingeon
Bourgogne, Frankrig uden årgang

★★★☆☆☆
Ret lækker og vellavet crémant de Bourgogne, der strutter af citrus, knækkede grønne grene og æble. Slank og dejlig stram i munden med god syrestruktur. Tre og en halv stjerne.

Kjær & Sommerfeldt
Pris: 89 kr.

 

Mestizaje, Mustiguillo
El Terrerazo, Spanien 2017

★★★★☆☆
En lækker gang sniffe-de-snif med et åndedrag af brombær, let syrlige kirsebær, en kant chokofanter og kærnemælk.  Masser af råfrugt i smagen, hvor man også finder lidt lakrids og blå blommesten. Afsluttes af en blød og saftig garvesyre, der rammer frugten fint ind. Glimrende vin – også til prisen.

Laudrup Vin
Pris 79 kr.

 

100 - 200 kroner

Nobre, Ramon do Casar
Ribeiro, Spanien 2018

★★★★☆☆
Åben og luftig fætter med toner af hvide tulipaner, ananas, tropefrugt, lidt Jenka-tyggegummi og strejf af fad. Slank og så alligevel let cremet i munden med fin syrefriskhed. Ikke så tosset spansk hvidvin.

Jysk Vin
Pris 189 kr. v. 3 flasker

 

Reinisch - Pinot Noir, Johanneshof
Thermenregion, Østrig 2017

★★☆☆☆☆
En del svovl, krudt og nystrøget tændstik på næsen med en bagkant af kirsebærsten, våd kelim og lakrids. Slank og frisk i munden med en noget ekstraheret bitterhed i afslutningen.

Vinoble
Pris 135 kr.

 

200 +  kroner

Barbera d´Asti, Bricco dell Uccellone, Braida
Piemonte, Italien 2016

★★★☆☆☆
Alkoholisk og let tjæreagtig med en del tørrede frugter, medicinskab og kirsebær. Tung, koncentreret og fuldstændig overvurderet vin til en vanvittig pris med en rå afterburner af alkohol i eftersmagen, der bringer den op (eller ned) i amarone-ligaen (16 pct. alkohol). Jeg ved ikke helt, om jeg skal grine eller græde her! Tre små stjerner.

Philipson Wine
Pris 395 kr. v. 6 flasker

 

Dorfburg – Pinot Gris, Domaine Meyer-Fonné
Alsace, Frankrig 2016

★★★★☆☆
Masser af honningmelon med en kant af tropejuice og terpentin i duft. Blød og cremet i munden med en del frugtsødme og lav syre, der gør den en smule tung i afslutningen – men ikke desto mindre en meget karaktertypisk pinot gris.

H. J. Hansen/ Vinspecialisten
Pris 269 kr.