Tv-kok Henrik Jyrk: Særligt en gastronomisk nyskabelse vil vi se meget mere til efter coronakrisen

Gastronaut: Henrik Jyrk solgte sin restaurant to dage før, coronakrisen lukkede Danmark. Han optræder jævnlig som kok i »Go' morgen Danmark« og er gift med en tidligere popstjerne. Han ser flere nye trends for den danske restaurationsbranche på den anden side af coronakrisen.

Henrik Jyrk arbejdede fra 2011 til 2012 som kok på den trestjernede Michelin-restaurant »Atalier Creen« i San Fransico. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Hvad er dit livs bedste måltid?

»Der har været et par stykker, primært i asiatisk regi. Skal jeg fremhæve et særligt måltid, var det i Malaysia. Vi skulle besøge min kone, Suriyas, mormor, som boede to timer uden for Kuala Lumpur, lige på grænsen af junglen. Man spiste på en helt anden måde end herhjemme. Man sad på et særligt, rengjort tæppe, man brugte til begivenheden, og så blev der serveret de her 25-30 forskellige, fantastiske retter. Der var taget hensyn til dem, der ikke spiste ris eller kød og så videre. Der var noget til alle. Det smagte helt fantastisk, og det smagte nyt. Der var så mange nye indtryk. Så tror jeg også, at det med, at man overraskes og møder op uden en egentlig forventning, er en positiv faktor. Og så var det hele lavet på ét blus og med én vask! Det var helt overvældende, og jeg opdagede, at det er svært at opdrive ægte asiatisk mad i Danmark.«

»Er du gal! Det smagte bare af alt, alt for meget! Det er det værste, jeg har smagt. Den der salmiakkede smag! Det var sgu en rigtig voksenret.«


Hvad er dit livs værste måltid?

»Jeg husker et måltid på Seven Seas, en skidedyr tostjernet Michelin-restaurant i Hamborg, som særligt skuffende. Maden var ikke vildt dårlig, men kedelig, fantasiløs og alt smagte sødt. Stedet var dødt. Allerede da vi ankom, kunne vi fornemme, at det her ikke blev vores livs største måltid. Jeg kan tydeligt huske en brødvogn, der hele tiden knirkede, og glassene var fyldt med fedtede fingeraftryk. Det var bare ikke skarpt nok.

Den værste egentlige ret, jeg har fået serveret, var en servering med blæksprutteindmad, der havde fermenteret i tre dage, på en izakayabar (en bar, der også serverer mad, red.) i Japan. Er du gal! Det smagte bare af alt, alt for meget. Det er det værste, jeg har smagt. Wow, den der salmiakkede smag. Det var sgu en rigtig voksenret. Den ville jeg ikke bestille igen. Men retten fejlede ikke noget; den var bare alt for for voldsom til mine europæiske smagsløg.«

Hvad foretrækker du at spise alene – har du en »guilty pleasure«?

»Nogle gange, når jeg klager til min kone over, at jeg har ondt i maven, så siger hun, at det måske kunne skyldes den pose bland selv-slik til 50 kroner, jeg lige har ædt.«

Tror du, coronakrisen kommer til at påvirke den måde, vi spiser på, i fremtiden?

»Ja, jeg tror, takeaway bliver meget mere almindeligt – og ikke bare junk, men også kvalitetstakeaway, som jeg tror er kommet for at blive. Så tror jeg også, at folk vil bruge flere penge på at gå ud og spise. Mange har taget det lidt for givet, at København er fyldt med gode restauranter, men der er kommet en større bevidsthed om, at man skal bruge restauranterne, hvis man vil bevare dem. Og jeg tror, folk igen vil gå ud og spise mere eksklusivt.

»Jeg bliver aldrig træt af det. Den smag ville jeg gerne tage med mig i graven.«


Vi vil også se mere eksklusive »private dining« for seks-ti personer, hvor kokken kommer hjem til folk og laver maden. Ved private dining kan kan larme lidt mere, høre sin egen musik, åbne skjorten og opgradere vinen. Det har fået en kickstart under krisen, men jeg tror, vi vil se meget mere til det på den anden siden af coronakrisen.«

Hvis du kunne vælge kvit og frit, hvor du kunne spise i morgen, hvor skulle det så være?

»State Bird Provisions« i San Francisco hos Stuart Brioza. Det er et af de mest hypede steder i San Francisco. Det er asiatisk inspireret, og jeg kender ham faktisk. Stedet er bygget op som en kinesisk dim sum-restaurant. Du har et menukort, og så kommer der vogne rundt, men i stedet for dim sum, så er der ceviche eller østers på vognene, som man lige hapser til bordet. Det skulle være så cool, men det er praktisk taget umuligt at få bord. Stuart Brioza laver altså noget, der er så frådigt.«

Hvad skal dit sidste måltid være?

»Nasi Lemak. Det er malaysias nationalret. Det er ris kogt med kokosmælk, og så får du en masse tilbehør: et smilende æg, friterede små fisk, særlige saucer, peanuts, agurk og så videre. Og så sammensætter du selv hver bid, som alle ender med at være unikke. Jeg bliver aldrig træt af det. Den smag ville jeg gerne tage med mig i graven.«