Hvad drikker man om sommeren? For mit vedkommende stiger forbruget af hvidvin markant. Dels fordi den er friskere og serveres koldere end rødvin, dels fordi jeg om sommeren spiser mere fisk og anden lettere mad, hvor hvidvinen passer godt.
I en podcast fortalte en vinjournalistkollega fra et konkurrerende medie for nylig, hvordan han har foret spisekammeret i sit sommerhus med billig sydfransk vin, til når der kommer gæster. Min kollega mener nemlig, at sommeren kalder på mindre højtidelige vine, fordi folk bliver mere tørstige, når de er i sommerhus, og han vil nødig hælde dyr hvid bourgogne på sine drikfældige gæster.
Sådan har jeg det ikke, jeg drikker ikke mindre godt om sommeren, bestemt ikke. Det er muligt, at jeg drikker mere vin, men jeg ser ingen grund til, at den skulle være ringere, blot fordi det er sommer.
Man kunne spørge sig selv, om der findes hvidvine, der er særligt sommeregnede? Svaret kunne være, at sauvignon blanc altid dufter af hyldeblomst, græs og alt, hvad der i øvrigt er grønt, og således burde være den ultimative vin til den danske sommer. For mit vedkommende vil jeg dog sige, at det afhænger af, hvad man skal have at spise, og ikke mindst af, hvad man bedst selv kan lide at drikke.
Jeg drikker f.eks. meget gerne hvid bourgogne – eller anden chardonnay – til fisk og skaldyr fra grillen, fordi den fadlagrede vin har den fornødne krop og de rigtige ristede noter.
Her har jeg imidlertid samlet en bredere vifte af vine – konventionelle såvel som et par naturvine – som bør kunne gøre det ud for sommerens hvidvinspensum.
Det skal i øvrigt bemærkes, at det var en lærerig og anbefalelsværdig øvelse at smage samme vin, en almindelig AOC Bourgogne fra Domaine Rougeot i Meursault, i henholdsvis svovlet og usvovlet version. Jeg kunne marginalt bedre lide den sidstnævnte, som smagte mindre af chardonnay, men mere af citrus, brød og stødte æbler – som hvid jura eller champagne.
Se samtlige testede vine på berlingske.dk.

Chenin Blanc, Cimarosa
Western Cape, Sydafrika
★★★☆☆☆
Absolut passabel bag-in-box med tilforladelig chenin blanc-baseret sydafrikaner. Relativt neutral med fede gule stenfrugter. Mange vil formentlig kunne leve med denne vin, som gør få fortræd og er svær at slå til prisen, som svarer til 32,25 kr. per flaske!
Lidl
129 kr for 3 l (BiB)

Nobody's Hero, Framingham
Marlborough, New Zealand 2018
★★★☆☆☆
Temmelig typisk meget aromatisk marlborough sauvignon med masser af græs og hyldeblomst. En vin som i sig selv dufter af sommer.
Føtex
69 kr.

St. Aldegunder Palmberg-Terrassen Riesling trocken, Stein
Mosel, Tyskland 2015
★★★★☆☆
Helt anderledes moselvin. Barriquelagret ravfarvet orangevin med flot lagring på næsen. Her er noter af tørrede frugter, nærmest som stor dessertvin, suppleret med harpiks og hostesaftagtige krydderier. Ganske tør mund med god syre. Fire og en halv stjerne.
Krone Vin
299 kr.

Schodener Saarfeilser Marienberg Riesling GG, Peter Lauer
Saar, Tyskland 2015
★★★★☆☆
Magtfuld grand cru-riesling fra Mosel med grønligt skær i glasset og total petroleum i den relativt udviklede næse, suppleret med krydderier. Tør og intens i munden med masser af syre og let jord i eftersmagen. Fire og en halv stjerne.
Niche vin
350 kr.

Clos Escounils, Domaine Danjou-Banessy
Roussillon, Frankrig 2017
★★★★☆☆
Vin fra det varme Sydfrankrig. Gylden i glasset med let krydret næse inklusive fedmefulde gule stenfrugter, flødekaramel og træ. Bestemt ikke uinteressant. Fire store stjerner.
Clement Vin
259 kr.

Pouilly-Fume, Chateau de Tracy
Loire, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Klassisk sauvignon blanc til den friske frugtige side med hyldeblomst, mynte og svedig armhule i næsen.
HJ Hansen/ Vinspecialisten
255 kr.

Sancerre Le Paradis, Domaine Vacheron
Loire, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Fadlagret luksus-sancerre med anderledes subtilt sauvignonudtryk end fuméen fra de Tracy. Her er mere citrus og mineraler end hyldeblomst – samt kattetis/kattebakke, hvilket er typisk for fadlagret sauvignon. Fire og en halv stjerne.
Laudrup
319 kr. v 6 fl.

Riesling, Julien Renard
Mosel, Tyskland 2018
★★★★★☆
Anderledes, lækkert frisk og sommerlig, usvovlet og ufiltreret naturriesling. Næsten grøn i glasset med mega citron, stikkelsbær, grape og stødte æbler i næsen. Seriøst syrlig, smager næsten af C-vitaminpiller. Jeg kan lide det, men det er muligvis ikke en vin for alle. Kravler lige op på fem stjerner.
Lieu-dit
200 kr.

La Monatine (svovlet), Domaine Rougeot
Bourgogne, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Det er sjovt at smage Rougeots basisbourgogne med og uden svovl. Man smager både træet og chardonnaydruen mere her i den svovlede aftapning, som forekommer mere ung og æblet. Stilen er under alle omstændigheder elegant. Fire og en halv stjerne.
Rougeot
Brandis
199 kr.

La Monatine (uden svovl), Rougeot
Bourgogne, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Jeg foretrækker marginalt denne usvovlede version af Rougeots basisbourgogne, som er mere mineralsk og citruspræget med stødte æbler og supersyre. Den minder mig faktisk om mange chardonnayer fra Juradistriktet. Fire og en halv stjerne.
Brandis
249 kr.

Isobel Chardonnay Heintz Vineyard, DuMOL
Sonoma Coast, Californien
★★★★☆☆
Fuldt udviklet basset amerikaner. Gylden i glasset og helt åben næse inklusive fede gule majs og confiterede modne stenfrugter. Ganske drøj, rund og cremet mund.
FineWines.dk
375 kr.

Meursault Cuvée du Pandoréa, Laurent Ponsot
Bourgogne, Frankrig 2018
★★★★★☆
Indledningsvis en del fad på drengen, som dog helt fordufter og efterlader en ganske ren og rund vin med tyk gul frugt. Ganske drøj og cremet i munden. Drikker faktisk helt godt efter luftning.
Brandis
499 kr.

Puligny-Montrachet 1. cru Les Perrieres, Domaine Boillot
Bourgogne, Frankrig 2018
★★★★★★
Indledningsvis meget reduktiv (i underskud af ilt) med noter af popcorn og ristet kaffe fra fadet. Men dette fordufter delvis efter iltning og i et stort glas. Der er tale om en megakoncentreret mineralsk vin med tæt gul frugt og masser af syre og en meget lang finish. Bør gemmes nogle år. Kravler lige op på seks stjerner.
Philipson Wine
995 kr ved 6 fl.

Meursault 1. Cru Les Cras, Domaine Joseph Voillot
Bourgogne, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Tydeligvis ung sag med bananfrugt, lakrids, fennikel og træ i den udmærkede næse. Ganske drøj mund. Fire og en halv stjerne.
Vinopol
470 kr.

Saint-Romain Cuvée de Passifiore, Ponsot
Bourgogne, Frankrig 2016
★★★★☆☆
Saint-Romain-appellation lader sig fint genkende i form af citrus og kalket mineralitet her i denne fuldt udviklede vin, som er blød, slank og drikker fint nu. Fire og en halv stjerne.
Brandis
299 kr.

Bourgogne, Boillot
Bourgogne, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Den almindelige AOC-Bourgogne holder et fint niveau med behersket fadpræg og god syre. Drikker faktisk fint allerede nu. Fire og en halv stjerne.
Philipson wine
199 kr. v 12 fl.

La Roche de Mûrs chenin, La Granges aux Belles
Loire, Frankrig 2018
★★★★☆☆
Chenin blanc-baseret sag fra Loire med klar naturprofil. I starten lidt pruttet og reduktiv, men det damper af og efterlader en ganske ren vin med hammergod syre. Fire og en halv stjerne.
Niche Vine
325 kr.

Orange wine, Pocas
Douro, Portugal 2019
★★★★☆☆
Sjælden set orangevin fra Portugal. Ravfarvet/orange i glasset. Næsen byder på aromatisk vingummiagtig, tørret frugt med noter af gran og marcipan. Ganske sjov vin.
Løgismose
195 kr.

Chasselas, Albert Boxler
Alsace, Frankrig 2016
★★★☆☆☆
Næsten grønligt skær i glasset. Neutral ung frugt med et strejf af kamille. Pæn, men også en kende kedelig. Tre og en halv stjerne.
Bichel
140 kr.

Aligoté, Ballorin
Bourgogne, Frankrig 2018
★★★☆☆☆
To flasker er smagt af denne vin, de havde begge et sjovt sherryagtigt strejf, som jeg ikke husker fra tidligere møder. Det er svært at sige, om det er udtryk for en bevidst stil eller ej.
Grapeshp.dk
172,80 kr. v 6 fl.

Chardonnay, Champ Divin
Jura, Frankrig 2019
★★★☆☆☆
Meget, meget ungt og grønt æbleblomstrende bob-bob – giv tid!
Grapeshop
183,60 kr. v 6 fl.

Le Chat Noir Chardonnay, M.Pierre
Frankrig 2018
★★★☆☆☆
Ganske neutral, formentlig koldgæret sag med gule stenfrugter, lidt citrus og mineraler. Ikke uden syre.
Grapeshop.dk
75,60 kr. v 6 fl.