Søren Frank: Jeg er bestemt ikke den store roséfan, men når det skal være, må det gerne være denne vin

Føtex frister med billig bandolrosé, og meursault fra Boillot rydder bordet i dysten på hvid bourgogne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens vintest byder på et lokalopgør i Bourgogne, hvor meursault møder chablis og Saint-Véran (i Mâcon). I min mund vinder førstnævnte, fordi det er en større vin, idet den udgør kvintessensen af chablis' syrlighed og mineralitet og mâcons tyngde og fylde. Men igen så får man jo også lov til at betale for vinene i Côte d'Or (hvor Meursault ligger).

Bourgogneopgøret byder samtidig på en premiere på 2018, som er den seneste årgang på hylderne, i hvert fald når det kommer til de lidt mere seriøse hvide bourgogner. Umiddelbart må jeg erklære mig positivt overrasket, eftersom jeg havde frygtet det, som var værre. 2018 er en varm årgang, hvilket er tydeligt at mærke på denne uges chablis fra Joëlle Vrignaud, som ikke helt har den syre og mineralitet, man er vant til fra mere klassiske år på denne kant.

Omvendt synes jeg, at meursaulten fra Henri Boillot står rigtig flot med masser af god syre og er meget langt fra at være jammy. Hvilket gør, at jeg vil sætte næsen op efter flere gode oplevelser med de store hvide fra 2018.

I afdelingen for mere tilgængelige hverdagskøb skal jeg ikke undlade at nævne Føtex' rosé fra Les Malautiers i Bandol. Jeg er bestemt ikke den store roséfan, men når det skal være, må det gerne være fra Bandol i Provence, og her er 69 kr. en meget skarp pris.

Bandol, Les Malautiers

ccc Fold sammen
Læs mere

Provence, Frankrig 2018

★★★☆☆☆

Svalt ferskenfarvet. Klar provencalsk underspillet stil. Udtrykket ligger relativt tæt på hvidvin med honning, kalk og en smule udvikling. Mild og afrundet, men ikke uden en vis forfriskende syre. Tre en halv stjerne.

Føtex

69 kr.

Rosé South Africa, RSA

ccc Fold sammen
Læs mere

Western Cape, Sydafrika 2019

★★☆☆☆☆

Anderledes voldsom og krydret rosé i forhold til bandolen. Stilen ligger tættere på rødvin, der er næsten brændte bildæk i næsen (som er typisk for sydafrikansk rødvin).    

Lidl

29 kr. v. 6 fl.

 

Chianti Monrosso, Monsanto

ccc Fold sammen
Læs mere

Toscana, Italien 2017

★★★☆☆☆

Rød let mostagtig frugt i form af krydrede, godt modne kirsebær. Tager godt fat om gummerne. Typisk italiensk »entry level«-vin, som formentlig gør sig godt til pasta.

Bichel Vine

65 kr. v. 6 fl.

Chablis, Joëlle Vrignaud

ccc Fold sammen
Læs mere

Bourgogne, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Tydelig chardonnayprofil i form af gule stenfrugter. Man mærker det meget modne og rige år – vinen er ikke helt så sprød, syrlig og mineralsk som chablis fra køligere år.   

Jysk Vin

135 kr. v. 6 fl.

 

Saint-Véran »Les Crèches«, Domaine Saumaize-Michelin

ccc Fold sammen
Læs mere

Bourgogne, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Ret typisk macon med fed, tørret frugt og et strejf af flødekaramel, men også ganske neutral. God koncentration og intensitet og bestemt ikke uden syre. 

Vinova

175 kr. v. 6 fl.

Meursault, Henri Boillot

ccc Fold sammen
Læs mere

Bourgogne, Frankrig 2018

★★★★★☆

Flotte sager! Ristede noter fra både fadet og popcornsreduktion. Man fornemmer den tætpakkede frugt bagved i form af gule stenfrugter. God koncentration og god syre. Hænger godt sammen. Rigtig flot for meursault-village (kommunevin).  

Philipson Wine

450 kr. v. 12 fl.

 

Gallinas y Focas, 4 Kilos Vinicola

ccc Fold sammen
Læs mere

Mallorca, Spanien 2017

★★★★☆☆

Relativt lys og næsten burgundisk i glasset. Frugten er lys med en del lakrids og let pebret og ligner grenache/garnacha, selv om der er tale om den lokale manto negro. Relativt blød og rund og ikke for alkoholisk (13 pct.).

Laudrup Vin

199 kr. v. 6 fl.

Pernand-Vergelesses Premier Cru Ile des Vergelesses, Domaine Rollin

ccc Fold sammen
Læs mere

Bourgogne, Frankrig 2017

★★★★☆☆

Udmærket pinottone. Relativt mørk frugt, hvilket er typisk for 2017. En del ristet kaffeduftende træ og chokolade. Ganske frisk mund med en del syre. Bestemt pæn bourgogne. Fire en halv stjerne. 

Fine Vine

325 kr.