Søren Frank: Her er min favorit vinproducent fra Californien

Sashi Moorman topper endnu engang testen. Denne gang med en pinot noir.

I denne uges test er det endnu engang en af mine absolutte favoritproducenter fra Californien, der løber af med sejren. Der er tale om Domaine de la Cote, der befinder sig i Santa Rita Hills i Santa Barbara County lidt nord for Los Angeles.

Man skulle måske umiddelbart tro, at der var monstervarmt i dette område, som rent breddegradsmæssigt svarer til Nordafrika. Men det er langt fra tilfældet, for vinden fra det kolde stillehav blæser ind gennem korridorer i bjergene og ventilerer vinmarkerne.

Holdet bag Domaine de la Cote er det samme som laver Sandhi, som vi før har testet med stort held, nemlig vinmageren Sashi Moorman og stjernesommelieren Rajat Parr (med en investor i ryggen). Hvor Domaine de la Cote er dedikeret vine fra egne marker, hvor der hovedsagelig vokser pinot noir, er den ofte mindre kostbare Sandhi lavet på indkøbte druer, især chardonnay.

Hemmeligheden bag kvaliteten er i mine øjne, at Moorman har studeret og forstået bourgogne dybt, faktisk dybere end de fleste burgundiske vinbønder. Moorman plukker relativt tidligt for at bevare syren i vinen, så han kan undgå at tilsatte svovl (uden at vinen af den grund kommer til smage langhåret). Og så gærer han oftest pinot noir-druerne i hele klaser, inklusive stilkene, hvilket bidrager med både friskhed og et ekstra lag af raffinement, som jeg sætter meget pris på.

Når jeg smager en vin som La Cote, som er Moormans topvin, vækker det således associationer i retning af de allerstørste producenter fra Bourgognes smørhul, Vosne-Romanée. Når vinen således »kun« får fem og en halv stjerne, skyldes det, at den er lidt lukket lige nu, så stilkene dominerer meget (luftning hjælper dog en del på dette). Mit gæt er imidlertid, at vinen i løbet af et par år vil have åbnet sig og leve op til forventningen om en score på seks stjerner.

Chardonnay Limestone Coast

Australien 2020

★★☆☆☆☆

Ung, grøn i glasset. Ret besynderlig grøn næse, som mere ligner semillon end chardonnay. Men ellers neutral og koldgæret. Gør ingen fortræd.

Lidl

49 kr.

Grüner veltliner Selection, Nittnaus

Burgenland, Østrig 2019

★★★☆☆☆

Koldgæret, neutral og udmærket. Güner veltliners normalt krydrede, urtede profil kan kun med besvær genkendes. 

Meny

2 fl. for 150 kr.

Pouilly-Fuissé Tradition, Domaine Thomas

Bourgogne, Frankrig 2018

★★★☆☆☆

Neutral med blomster og en lille note af karamel i næsen. Ikke så tung og sød som den varme årgng og appellationen kunne indikere.

Køge Vinhandel

150 kr.

Clos Jojen, Bodegas Ponce

Manchuela, Spanien 2019

★★★☆☆☆

Ung og frisk med enkel frugt og lakrisal i næsen. Vinen er stadig en smule rå i munden, men ikke uden saftighed. 

The Wine Company

75 kr.

Saragio, Valdonica

Toscana, Italien 2015

★★★★☆☆

Relativt lys i glasset. Fint åben og veludviklet, burgundisk næse med stilkeagtige noter samt en del træ. Saftig økologisk vin til fornuftig pris. Fire og en halv stjerne.

Nemlig.com

129 kr v 6 fl.

Chianti Classico, Lamole

Toscana, Italien 2016

★★★☆☆☆

Definitivt sangiovese. Næsen har en krydret profil med bitre kirsebær og ribs. Frisk og syrlig mund, tager fat om gummerne. Vi spiste pasta til. Tre og en halv stjerne.

Vinens Verden

149 kr.

Chambolle-Musigny vieilles vignes, Gilbert et Christine Felettig

Bourgogne, Frankrig

★★★☆☆☆

Åbner sig lidt med lys frugt, men trods fire år på bagen er vinen stadig alt for domineret af  træ. Tanninerne fra egetræsfadet snørrer munden sammen. Forekommer også en kende syrlig og spids. 

Philipson Wine

395 kr v 12 fl.

La Cote, Domaine de la Cote

Santa Rita Hills, Californien 2017

★★★★★☆

Umiddelbart meget domineret af stilkene – i form af skovsø, urter og blomstervand. Men så åbner frugten sig og afslører en mørk vosne-romanée agtig profil med kirsebær, viol, lakrids og fløjl. Lækkert blød mund med god viskositet og en herlig fløjlsagtig luksusfinish. Forekommer stadig ung. Bør nok gemmes et par år. Fem og en halv stjerne.  

Laudrup Vin

669 kr.