Søren Frank: Her er den perfekte vin til påskelammet!

​Søren Frank har testet rødvine til lammestegen og finder ud af, at de syrebaserede vine fra det nordlige Rhône klarer sig bedst.

Foto: Berlingske

Påsken står unægtelig for døren, og selv i disse tider bør den fejres med lammesteg og noget godt i glasset. Min erfaring er, at på samme måde som det klæder lammet med masser af urter og krydderier, klæder det dyret med en krydret vin i glasset, gerne med en del tannin (garvesyre) til at skære igennem fedtet i kødet.

Der er en del rødvine, som matcher dette signalement, faktisk stort set alle de spanske og de fleste vine lavet på syrahdruen. Allerbedst fungerer syrahvinene fra det nordlige Rhône dog i mund, og det viser sig også klart og tydeligt i denne test, hvor jeg har smagt vinene sammen med langtidsbraiseret lammehals.

God syrah fra det nordlige Rhône besidder markante noter af peber, røg og saltet/tørret eller fermenteret kød. En hellig treenighed, som i min næse ofte smelter sammen i den velkendte duft af spegepølse (på den gode måde). Spegepølsenoterne bliver suppleret af stort set alt, hvad der er sort: brombær, lakrids og oliven f.eks. Og så er der ofte også nogle medicinale noter a la kamfer og gammeldags medicinskab.

Syrah fra Nordrhône har som sagt et højt indhold af tannin, og derfor er det generelt en god idé at lade vinene lagre mindst et par år, før man drikker dem. Hvis du undrer dig over, at du sjældent støder på vine fra det nordlige Rhône, skyldes det, at nordrhôneappellationer som Cornas og Hermitage dækker hver især bare omkring 100 hektar, hvilket svarer til ét stort Bordeaux-slot. Côte-Rôtie, Saint-Joseph og ikke mindst Crozes-Hermitage er lidt større, men distriktet fylder ikke desto bare en brøkdel af det sydlige Rhône, hvor man bl.a. finder Chateauneuf-du-pape.

Se alle de testede vine på berlingske.dk

Côte-Rôtie, Graeme & Julie Bott

Rhône, Frankrig 2017

★★★★★☆

Lammefaktor: 5

Klar nordrhôneprofil med røg, peber, tørret kød og masser af lakrids. Relativt blød, rund, saftig og sødmefuld mund. Easy drinking côte rôtie! Kravler lige op på fem stjerner.

KB Vin

Pris: 495 kr.

 

Crozes-Hermitage »Cuvée Gaby«, Domaine du Colombier

Rhône, Frankrig 2017

★★★☆☆☆

Lammefaktor: 3

Meget mørk, ganske lukket og afvisende vin. Frugten er tæt, knyttet og drøj, og munden er ekstremt tannisk. Ikke den store fornøjelse nu. Giv tid! Tre og en halv stjerne.

Sigurd Müller

Pris: 230 kr.

Brego Mencia, Gregory Perez

Bierzo, Spanien 2018

★★★☆☆☆

Lammefaktor: 4

Tydeligvis meget ung spansk sag. Mørk og lukket med et drys peber og lakrids. Sødmefuld mund. Tre og en halv stjerne.

Bichel Vine

Pris: 70 kr. v. 6 fl.

 

Crozes-Hermitage »Clos de Grives«, Domaine Combier

Rhône, Frankrig 2017

★★★★★☆

Lammefaktor: 4

Sort i glasset og temmeligt fadpræget p.t. med bl.a. kokos, men det er alligevel ganske lækkert. Klar nordrhôneprofil med næsten nektaragtig saftig, rund og drøj frugt. 

Domaine Brandis

Pris: 349 kr.

 

Cornas, Verset

Rhône, Frankrig 2017

★★★★★☆

Lammefaktor: 5

Helt sort vin med flot, flot åben næse inklusive spegepølse (rød, peber, tørret kød), medicinskab og altheabolsje. Super lang i munden med megatannin, men også nogen sødme. Fem og en halv stjerne på begge parametre.

Bichel

Pris: 280 kr. v. 2 fl.

 

Crozes-Hermitage »Les Meysonniers«, Chapoutier

Rhône, Frankrig 2017

★★★★☆☆

Lammefaktor: 4

Klar nordrhône med røg, peber og tørret kød i den pænt åbne næse. Lækkert saftig og drikbar mund med næsten burgundisk rundhed. Fire og en halv stjerne.

Kjær og Sommerfeldt

Pris: 179 kr.

Crozes-Hermitage »Georges«, Domaine Bruyeres

Rhône, Frankrig 2018

★★★★★☆

Lammefaktor: 4

Sort sag med lækkert åben næse inklusive peber, røg, lakrids og kød samt et strejf af ymer. Stilen er burgundisk til den bløde og saftige side. 

Bichel Vine

Pris: 180 kr. v. 2 fl.

 

Syrah, Luke Lambert

Yarra valley, Australien 2018

★★★★☆☆

Lammefaktor: 3

Klare kølige syrahnoter i form af peber, røg, medicinskab og lakrids. Vinen er dog på én gang mere frugtig og lettere end nordhônevinene, og så prikker den let på tungen.

Laudrup Vine

Pris: 299 kr.

 

First Flight, Graeme & Julie Bott

Rhône, Frankrig 2018

★★★★☆☆

Lammefaktor: 3

Ung og frugtig sag. Præget af kafferistet træ i næsen. Rund og saftig mund. Bliver selvfølgelig en anelse banal smagt op mod nogle de dyre drenge. Men dejlig drikbar og god til prisen. Fire og en halv stjerne. Lammefaktor er tre og en halv.

KB Vin

Pris: 179 kr.

Côte-Rôtie »La Landonne«, Rostaing

Rhône, Frankrig 2016

★★★★★☆

Lammefaktor: 5

Her har vi fat i et lidt af et kanonslag fra en af Nordrhônens bedste marker, La Landonne, og en af de bedste producenter, René Rostaing. Det er en vin, som er ganske præget af træ og fadlagring lige i øjeblikket med et næsten bordeauxagtigt udtryk, hvor Rostaing plejer at minde mig om bourgogne. Her er god dybde i næsen med peber, røg og lakrids, masser af koncentration og tannin i munden.

Philipson wine

Pris: 1.095 kr.

Côte-Rôtie, Jamet

Rhône, Frankrig 2017

★★★★★★

Lammefaktor: 6

Dette er lærebogscôte-rôtie, som jeg har købt og drukket gennem snart mange år. En helt sort vin med en tæt næse osende af røg, peber, medicinskab, lakrids, sorte oliven og kød samt ikke mindst en solid dosis kafferistet træ. Sålænge man drikker den koncentrerede vin sammen med lammestegen, forekommer den rund og saftig og venlig, men så snart man drikker den solo, mærker man den heftige tannin, som indikerer, at her selvfølgelig er tale om barnemord. Med andre ord drik én flaske til påskelammet og gem de andre fem-otte år eller mere.

Domaine Brandis

Pris: 799 kr.

 

Gigondas, Domaine de la Bouïssière

Rhône, Frankrig

★★★★☆☆

Lammefaktor: 4

Jeg må tilstå, at jeg generelt har det stramt med sydrhône, som jeg finder for tung og alkoholisk. Det er denne sådan set også (15 pct.), men den har til gengæld en forsonlig og fortryllende næse med fløjl og eukalyptus, som vækker minder om den legendariske Château Rayas i Chateauneuf. Fire og en halv stjerne.

Jysk Vin

Pris: 185 kr. v. 3 fl.

 

St. Julien, Château Moulin Riche

Bordeaux, Frankrig 2014

★★★★☆☆

Lammefaktor: 2

Dette er en slags anden- eller tredjevin til Leoville-Poyferré. Vinen er sødmefuld, åben og frugtig med noter af chokolade, men uden dybere karakter og terroirpræg. Hiver sig lige netop op på fire stjerner.

Greenwood

Pris: 249 kr.

 

Ciclope, Candialle

Toscana, Italien 2012

★★★★☆☆

Lammefaktor: 4

Finnen Jarkko Peränen laver vin i Chiantis smørhul Panzano. Denne blandet af merlot og den lokale sangiovesedrue er ganske udviklet med balsamiske noter, tobak, chokolade og tørret frugt. Man mærker de let udviklede noter af merlotdruen. Lettere tør mund. Fire og en halv stjerne også til lammet.

H.J. Hansen/Vinspecialisten

Pris: 250 kr.

Ribera del Duero, Semele

Castilla-Leon, Spanien 2016

★★★★☆☆

Lammefaktor: 3

Frugtig sag med kærnemælk og fadpræg. I munden let rosineret, sødmefuld og tannisk.

Vinoble

Pris: 165 kr.

 

ccc Fold sammen
Læs mere

Crozes-Hermitage »Silene«, J-L. Chave Selection

Rhône, Frankrig 2014

★★★☆☆☆

Jeg er normalt stor fan af Chave Selection, som er hermitage kultproducenten J.L. Chaves négoce serie på købte druer. Men denne er lukket og stram, som om den endnu ikke rigtig er trådt i karakter.   

Lammefaktor: 3

Jysk Vin

150 kr. v 6 fl.

 

ccc Fold sammen
Læs mere

Brunello, La Serena

Toscana, Italien 2011

★★★★☆☆

Lammefaktor: 3

Brunlig tone i glasset og klart udviklede noter i næsen af tobak, jord og grøntsager. Relativt tør mund. 

HJ Hansen/ Vinspecialisten

395 kr.

 

ccc Fold sammen
Læs mere

Cornas, Maison Les Alexandrins

Rhône, Frankrig 2015

★★★☆☆☆

Andefaktor: 2

Meget domineret af træ, viser faktisk næsten ikke andet pt. Det går lidt bedre i munden, som ok saftig og sødmefuld. 

Sigurd Müller

295 kr.

 

ccc Fold sammen
Læs mere

Vacqueyras, Les Galets

Rhône, Frankrig 2018

★★☆☆☆☆

Lammefaktor: 2

Lade sig genkende som sydrhône, men lider under en relativt udpint, anæmisk næse uden megen frugt. Ganske tannisk mund

Lidl

85 kr.