Seks stjerner: Fuld plade til monumental bourgogne

Hvid grand cru bourgogne tager de sjældne seks stjerner, men »rød bourgogne« fra Tyskland står for ugens bedste køb.

Foto: Berlingske

Det er langt fra hver uge, at en vin får seks stjerner i vintesten, men denne gang er der fuld plade til den gode bourgogneproducent Henri Boillots grand cru Corton-Charlemagne, som er en monumental vin, der har det ekstra gear, man forventer sig af grand cru. Prisen på grand cru bourgogne er desværre også blevet monumental, 2.000 kr. i dette tilfælde, så det bliver måske svært at indstille corton’en til ugens bedste køb til prisen.

Til gengæld byder denne uge på andre gode bud på fuld valuta for pengene i det mere tilgængelige prisleje: Jeg er således ret vild med Kaliber 12 Spätburgunder fra AdamsWein. Jeg kender ikke denne producent, som hører hjemme i Rheinhessen, men ifølge importørens hjemmeside er der tale om vinmageren Simone Adams, som har rejst i bl.a. Frankrig for at suge til sig. Det giver mening, for hendes pinot noir er meget burgundisk i den stil, som jeg holder meget af, hvor man ikke afstilker druerne, men gærer dem i hele klaser.

Endelig har vi en årgangschampagne med fra Selosse-Pajol, som ikke må forveksles med nevøen og kultproducenten Jacques Selosse, der har en helt anden stil og et andet niveau. Selosse-Pajol’s stil er mere generisk, men ikke desto mindre er her rigtig meget champagne for 325 kr., hvilket er mindre, end man giver for Moëts og Veuve Clicquots standardchampagner i de fleste Irma-kiosker.

0-99 kroner

Chianti riserva, Corte alle Mura
Toscana, Italien 2015

★★☆☆☆☆
​Relativt mørk, tørret og en smule træt i frugten med et strejf af sæbe. Frisk og let udtørrende mund. To og en halv stjerne - ok til prisen.

Lidl
55 kr.

Estate Cabernet Sauvignon, Errazuriz
Valles Maipo/Conchagua, Chile 2017

★★★☆☆☆
Helt klassisk chilevin med rød ribenafrugt samt lakrids i næsen. Saftig mund. Kravler lige op på tre stjerner.

HJ Hansen/Vinspecialisten
79 kr.

100-200 kroner

20 Barrels Cabernet Sauvignon, Cono Sur
Valle del Maipo, Chile 2017

★★★★☆☆
Har væsentlig mere af det hele end cabernet’en fra Errazuriz: Mere dybde, mere ribena, mere chokolade, lakrids, koncentration, saft og længde. Kravler lige op på fire stjerner.

Meny
112,50 kr. v 2 fl.

Chardonnay, Nuiton-Beaunoy
Bourgogne, Frankrig 2018

★★★☆☆☆
Neutral og generisk, formentlig koldgæret chardonnay med ung pærefrugt i næsen. Kort og let i munden. Gør ingen fortræd.

A C Vinimport
129 kr.

Kaliber 12 Spätburgunder, AdamsWien
Rheinhessen, Tyskland 2017

★★★★★☆
Meget lys i glasset. Skøn, osende åben næse med underskov, skovsø, skovbær og et tydeligt indslag af stilke. Ganske let i munden med blød tannin og frisk syre. Pinot noir, som jeg kan lide det. Kravler lige op på fem stjerner.

Theis vine
140 kr. v 6 fl

Rioja reserva, Bordón
Rioja, Spanien 2014

★★★☆☆☆
Relativt klassisk rioja, osende af egetræ og fernis i næsen. Tager godt fat om gummerne. Men der er meget vin for pengene for dem, som sætter pris på denne stil.

Bilka
149 kr. v 2 fl.

200- kroner

Vintage brut, Selosse-Pajon
Champagne, Frankrig 2011

★★★★★☆
Fin næse med pæn dybde og let udvikling: Stødte æbler, citrus, brød, gær og en smule toast – formentlig ingen træ. Moderat sødme (5 gr./l) og god syre i munden. Ikke i nærheden af Jacques Selosse (som er onkel til denne producent), men masser af champagne for pengene. Kravler lige op på fem stjerner.

Il Vino
325 kr.

Corton-Charlemagne grand cru, Henri Boillot
Bourgogne, Frankrig 2018

★★★★★★
Absolut grand cru-materiale. Kaffeagtige, ristede noter, som dog delvist forsvinder, idet den opulente frugt åbner sig og dækker træet. Her er let konfiterede gule stenfrugter og safran. I munden er teksturen nektaragtig med stor tyngde, længde og god syre. Bør absolut gemmes nogle år.

Philipson Wine
1.995 kr.