Restaurantejer på Vesterbro: »Vi skal i gang nu. Det skal vi simpelthen«

Restaurant 12 på Enghave Plads nåede at holde åbent hen over vinteren, inden covid-19 lukkede stedet. Nu er de første bookinger for næste uge tikket ind, men de præcise retningslinjer lader stadig vente på sig.

Restaurant 12 på Enghave Plads åbnede i efteråret og har sat alle sejl til for at overleve. Indehaver Flemming H. Larsen gør klar til, at de i næste uge igen kan invitere gæster indenfor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Sidste gang, der blev serveret et måltid på Restaurant 12 på Vesterbro, var 14. marts, to dage, efter at landet var lukket mere eller mindre ned, og de fleste reservationer var aflyst. Kun cirka otte gæster havde valgt at henlægge middagen til restauranten, der åbnede på Enghave Plads sidste efterår.

Nu er vinduerne blevet vasket, og der er en smule gang i det lille lokale, som fra på mandag igen er klar til at modtage gæster. Og bookingerne er allerede begyndt at tikke ind, fortæller indehaveren af Restaurant 12, Flemming H. Larsen.

»En af de gæster, der spiste hos os den sidste lørdag, vi holdt åbent, skrev fem minutter efter pressemødet forleden: »Jeg vil gerne have lov til at reservere et bord til klokken 18.30, den dag I åbner«. Der er i det hele taget mange, som har henvendt sig til os om arrangementer lidt ude i fremtiden. Det luner virkelig,« siger Flemming H. Larsen.

Flemming H. Larsen, indehaver af Restaurant 12

»Et hyggeligt lille glas vin er der sikkert mange, der vil nyde udenfor, men den store udrulning af tre-fire retter kommer ikke til at ske om aftenen.«


Gør ondt at være nyåbnet

Han lægger ikke skjul på, at det har været udfordrende for en relativt nyåbnet restaurant at løbe ind i en krise af de dimensioner, vi oplever lige nu.

»Vi har ikke fået etableret en kapital, som er nævneværdig – vi har tværtimod foretaget en række investeringer hen over de ni måneder, vi har været i lejemålet, men vi har kun haft åbent i seks af dem. Så vi levede af det cashflow, der var fra den ene dag til den anden,« siger han.

Sammen med de øvrige indehavere har han for eksempel kautioneret personligt for at kunne betale den del af lønningerne, der ikke var dækket af hjælpepakkerne. Derfor havde han også frygtet, at næste etape alene ville omfatte udeservering.

»Et hyggeligt lille glas vin er der sikkert mange, der vil nyde udenfor, men den store udrulning af tre-fire retter kommer ikke til at ske om aftenen. Udfordringen ved at komme i gang på den her årstid er for stor. Så udendørsservering med det vejrlig, vi har i Danmark, kan man ikke regne med.«

Som man gør det i andets øvrige restauranter venter Flemming H. Larsen netop nu på de præcise retningslinjer for, hvor mange der må være i restauranten. At afstandskravet er ændret fra to til en meter, er dog noget af det, der skaber optimisme.

»Det, jeg ved, er, at vi ikke må have selskaber på over ti personer, men jeg går ud fra, at vi må have flere end ti gæster i butikken, hvis de ikke er en del af samme selskab. Lige nu planlægger vi ud fra, hvad vi kan. Men der er stadig en uvished.«

»Folk trænger til at komme ud«

Intet bliver dog det samme bag den vinrøde facade, hvor gæsterne normalt sidder tæt på hinanden. I hvert fald ikke lige foreløbig.

»Vi vil gerne have, at folk deler oplevelsen med dem ved bordet ved siden af, hvis de er interesseret i det. Der er mange, der interagerer på en positiv måde. Det er det, der er med til at løfte stemningen i butikken. Det er uhøjtideligt – det må gerne være med albuen i bordet,« siger han og tilføjer:

»Vi er med på, at det gamle koncept ikke kan eksistere lige nu – det forstår vi 100 procent.«

Flemming H. Larsen, indehaver af Restaurant 12

»Vi skal i gang nu. Det skal vi simpelthen. Vi skal altså videre i det her samfund.«


Når det er sagt, tror Flemming H. Larsen, at placeringen midt på Vesterbro er en fordel, da kvarteret er kendt for sit liv, og da aldersgennemsnittet ikke hører til de højeste i byen.

»Jeg tror, at folk i høj grad trænger til at komme ud af deres lejligheder. Så er det vores opgave at skabe rammer, hvor gæsterne sidder mindre tæt, og det vil vi i allerhøjeste grad gøre. Vi vil desinficere og afspritte. Det tager selvfølgelig lidt af det sexede element ved det leben, der var, men til gengæld kommer der nogle folk i vores forretning.«

Han tror desuden, at mange trænger så meget til at komme ud og møde andre, at det opvejer frygten for smitte.

»De ved godt, at de løber en lidt større risiko, end hvis de blev hjemme, og folk, der har en sygdom eller har noget i omgangskredsen, styrter næppe ud på restaurant som det første. Men det handler jo også om, at man må beskytte sig selv i den grad, man mener er nok. Og hvis man ikke mener, man kan beskytte sig selv nok, når man går ind på Restaurant 12, så skal man ikke gøre det. Men vi skal i gang nu. Det skal vi simpelthen. Vi skal altså videre i det her samfund.«

Flemming H. Larsen frygtede, at Restaurant 12 kun kunne få lov til at servere udendørs i første omgang. Nu venter han på de præcise retningslinjer for, hvor mange der må lukkes ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Indehaveren forudser ikke en storm af gæster, men generelt er han ikke så skeptisk.

»Vi bliver næppe væltet, men jeg tror, at når folk lige så stille begynder at gå ud og spise og måske lægger nogle billeder op på de sociale medier, så skal lysten nok komme,« siger han og fortsætter med de praktiske gøremål.

»Vi har selvfølgelig holdt nogle møder hernede, men ellers har butikken stået tom. Vi skal have shinet den op igen, og her skal gøres rent. Det tager to-tre dage på fuld tid. Jeg forestiller mig også, at vores leverandørers varelagre skal fyldes op. Så der er en hel kæde, der lige skal hænge sammen,« siger han og tilføjer:

»Vi er superglade for at være i gang igen, men før vi rigtig klapper med hænderne over hovedet, vil vi gerne lige have retningslinjerne.«