Hun skiftede modeljobbet ud og ejer nu en Michelin-restaurant: »Jeg har været et sted, der var så snobbet, at jeg blev dybt utilpas«

GASTRONAUT: Camilla Hansen arbejdede i mange år som international fotomodel, men har foretaget en karrieremæssig kovending. I dag ejer hun den hæderkronede Restaurant Alouette, som hun driver sammen med sin mand, kokken Nick Curtin.

»Det er ekstremt vigtigt at huske gæsten. Alt for ofte føles et restaurantbesøg mere som en pengetransaktion end en oplevelse,« siger Camilla Hansen, som her ses i køkkent på sin restaurant, Alouette. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Camilla Hansen arbejdede som international model, fra hun var 14 år. Hun har boet og arbejdet i blandt andet Milano, Istanbul og New York. I dag ejer hun den etstjernede Michelin-restaurant Alouette på Islands Brygge sammen med sin mand. De bor til dagligt på Amager med deres to små sønner, Mason og Milo, og hunden Baxter.

De mange kulturer og personer, hun mødte og arbejdede sammen med i årene som fotomodel, gav hende en særlig evne til hurtigt at aflæse mennesker og situationer, mener hun. En evne, hun i dag har stor gavn af på Alouette, hvor hun har mange hatte på, med særlig vægt på kundeoplevelsen. Hun koncentrerer sig i det daglige om alle de små detaljer, gæsterne sjældent møder, men som gør en kæmpe forskel i oplevelsen, hvilket har gjort, at hun af flere udenlandske publikationer er blevet udnævnt til »The Grey Eminence«.

Udover at vi er nødt til at spise for at overleve – hvad er så det vigtigste ved mad?

»For mig er det vigtigste ved mad de særlige øjeblikke. For eksempel hyggen ved at stå og synge i køkkenet med sine nærmeste, mens man forbereder maden. Samværet ved at sidde omkring et bord og spise og snakke er helt essentiel, og så føler man, at man hører til et sted, og når det hele spiller, kan det skabe en varm følelse i maven af kærlighed til dine medmennesker.«

Camilla Hansen ejer Restaurant Alouette sammen med sin mand, kokken Nick Curtin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Hvad er dit livs bedste måltid?

»Det bedste måltid, jeg nogensinde har spist, var på Blue Hill at Stone Barns udenfor New York. Det var første gang »fine dining« nogensinde gav mening for mig. Indtil da havde jeg altid følt mig malplaceret og ikke fin nok når jeg var på gode restauranter. Maden var fantastisk, men vigtigere endnu, så følte jeg mig set uden at blive bedømt. Jeg har tænkt på det måltid næsten ugentligt, siden vi var der for ni år siden.«

Hvad er dit livs værste måltid?

»Det værste måltid, jeg nogensinde har spist, var på Marea i New York. Det var alt, jeg ikke kunne lide ved restaurantbesøg. Tjenerne var meget snobbede, og det gjorde, at jeg var dybt utilpas over, om jeg nu så ok ud, om jeg brugte den rigtige gaffel, om min smagssans var udviklet nok og så videre. Der var ikke plads til bare at være, som man er – og det er livet for kort til.«

Kunne du godt blive veganer?

»Jeg har indrettet mit liv, så jeg spiser vegetarisk tre dage om ugen, og de andre dage er det lidt blandet, hvad vi spiser. Reglen er dog, at hvis vi spiser kød, skal det være af god kvalitet. Ingen kyllinger til en 20er i Netto. Tænk på det liv, den har haft! Det er helt enkelt umuligt, at sådan en kylling har fået ordentlig foder og godt med plads.

Camilla Hansen arbejde som som fotomodel rundt omkring i verden, inden hun sammen med sin mand, gik ind i gourmetbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Det, der fungerer for os, er ikke at sige, at vi er vegetarer, pescatarer, veganere eller lignende. Vi spiser det, vi har lyst til.«

Hvad er det vigtigste, man skal vide, hvis man skal drive en restaurant?

»Hvis man vælger at blive selvstændig er det vigtigste, at man har en dyb passion for det, man går i gang med. At være selvstændig og at have ansatte tager ekstremt meget tid og energi, men det er det hele værd, hvis man samtidig udlever sin drøm, for så føles det ikke som arbejde – i hvert fald ikke på samme måde som når man er lønansat.

Hvis vi specifikt skal snakke om restaurationsbranchen, så synes jeg, at det er ekstremt vigtigt at huske gæsten. Alt for ofte føles et restaurantbesøg mere som en pengetransaktion end en oplevelse.

Alouette åbnede for tre år siden, og vi bliver stadig rørte over, at folk bliver ved med at komme tilbage. Jeg får stadig gåsehud, når for eksempel Ole og Helle sender en sød mail, efter de endnu engang har besøgt os. Vi føler dybt ind i hjertet, at vi lukker gæster ind i vores hjem, når de besøger Alouette, så deres ord betyder mere end de tror.«

Er der særlig råvare eller ret, du aldrig spiser?

»Jeg spiser ikke hest eller kanin mere. Det er ikke så meget smagen, det handler om, men mest fordi jeg kun kan se min gamle hest Lotte, eller min kanin, Sorte, foran mig på tallerkenen.«

Restaurant Alouette kan være svæt at finde, da den ligger inde i baggård ved Islands Brygge, og fronten er overtegnet med grafitti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Hvis du kunne vælge kvit og frit, hvor du kunne spise på lørdag, hvor skulle det så være?

»Maaemo i Oslo. Lige før jeg fødte min anden søn, Mason, var Nick og jeg på Maaemo. Det var en fantastisk oplevelse. Blue Hill at Stone Barns var den bedste oplevelse, fordi den definerede min idé om, hvad fine dining burde være, men Maaemo har andenpladsen. Det var som at være en del af et teaterstykke. Alt kørte bare. Tjenerne gled rundt i rummet. Alle var søde og imødekommende. Jeg håber stadig, at jeg får mulighed for at tage tilbage en dag.«

Hvad skal dit sidste måltid være?
»Uden tvivl Au Pied de Cochon i Paris. Det er et dejligt sted med fokus på god mad, god stemning og god vin. Et sandt livsnyderens paradis.«