Fra skaldyr på Vesterbro til pølsevogn på Nørrebro: Ny app viser, hvor Københavns kokke selv spiser

Tirsdag lanceres appen Jungle CPH, som guider til interessante spise- og drikkesteder på den »uafhængige, københavnske madscene«. Her er det kokkene, sommeliererne, bagerne og baristaerne selv, der anbefaler deres favoritsteder i byen.

Restaurant Fiskebaren i Kødbyen er en ud af mange anbefalinger fra 120 af Københavns kokke, sommmelierer og bagere, der i den nye app Jungle CPH deler de deres favoritter i byen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Majken Matzau
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der findes adskillige veje til et godt måltid i København, og vil man vide, hvad andre gæster synes om et givent sted, er tjenester som Tripadvisor og Yelp kun et klik væk.

Nu bliver det muligt at følge fagfolkenes egne anbefalinger. Appen Jungle CPH, som bliver lanceret tirsdag, gør det omvendte af de mange brugergenerede guides. Her er det kokke, sommelierer, baristaer og bagere, der kommer med deres anbefalinger.

»På de kendte platforme er det ofte enten meget tilfredse kunder eller det modsatte, der går ind og anmelder. Vi vil gerne gå en anden vej og skabe et community af kokke, som giver deres top fem til byens madscene,« siger Kristoffer Hartwig, der har taget initiativ til Jungle CPH.

Konceptet er, at hver fagperson peger på fem steder, som han eller hun anbefaler. Derefter vælger de pågældende fem selv fem steder, de vil anbefale, og sådan fortsætter det, fortæller grundlæggeren, som er gået efter det, han kalder den »uafhængige madscene« i København.

»Det betyder, at man ikke er en større kæde. I de fleste tilfælde er det også ejeren selv, der driver stedet. Det er ofte mindre steder, og det er dem, der prøver lidt farligere ting af,« siger han

Fra fine dining til pølsevogn

​På listen finder man for eksempel Sanchez og Fiskebaren på Vesterbro til Anarki på Frederiksberg, Barr i København K og Le Saint Jacques på Østerbro.

Hertil kommer vinbarer, bagerier og kaffebarer.

Nomakokken Pablo Soto anbefaler for eksempel Harry's Place – den kendte pølsevogn, der  ligger på Nørrebro, og som har eksisteret siden 1965 med specialiteter som 'Børge med krudt' på menuen.

Cirka 125 kokke, bagere og baristaer har hver anbefalet fem steder. Når man tager højde for gengangere, for eksempel vinbarerne Ved Stranden 10 og Den Vandrette, resulterer det indtil videre i 350 steder.

Der er langt fra kun »fine dining« blandt anbefalingerne. Harry's Place har også fundet vej til den nye app. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulrik Jantzen.

»Her er både tale om pizzeriaer, foodtrucks, gourmetrestauranter, bodegaer og vinbarer – og en enkelt pølsevogn. Det er med andre ord ikke kun den moderne, nordiske gastronomi, der bliver fremhævet,« siger Kristoffer Hartwig.

Opstod under corona

Ideen til appen, som henholdsvis Accelerace og Vækstfonden har investeret i, opstod under den første coronanedlukning.

»Her havde kokkene og de andre fagfolk god tid til at tale med os og dele deres anbefalinger. Vi blev overraskede over, hvor gode de var til at anbefale hinanden,« siger Kristoffer Hartwig.

I starten var der tale om en Instagramkonto, »The Jungle List«, hvor fagfolk delte deres top fem med hinanden.

»Vi var inspireret af de guider, som folk typisk deler på mail med venner og bekendte, der kommer til byen, og som jo er guld værd, hvis man er turist. Når der så tilmed er tale om folk, der kender restaurationsbranchen indefra, bliver det ekstra interessant,« tilføjer han.

Restaurant Sanchez på Vesterbro er et af de spisesteder, der er anbefalet. Her kan man blandt andet få ceviche rojo, chipotle blåmuslinger, Chile chocolate og mezcal margarita. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Siden opstod ideen om en app, der også indeholder små film fra de pågældende spisesteder, kaffebarer, vinbarer eller bagerier.

»Forhåbentlig føler gæsterne sig hjemme på en anden måde, når de allerede kender stedet lidt på forhånd. Med en mere personlig tilgang smager maden også endnu bedre. Derfor gør vi meget ud af at give hver enkelt kok deres egen side på appen,« siger han og nævner Qasim Khan fra restauranten Donda, Kamilla Seidler fra Lola og Simon Leo Hansen fra Restaurant Safari som eksempler på kokke, der deltager.

Væk fra klicheerne

Jungle CPH kommer også til at være opdateret med arrangementer, for eksempel popup-events – noget, der tog fart under pandemien.

»Hvem husker ikke Noma-burgeren, som folk stod i lang kø for at prøve? Vores mål er, at der kommer mere af den slags, og at vi skubber lidt til spisestederne, nu de også har en platform, hvor de kan komme ud med deres budskab,« siger Kristoffer Hartwig, der også ser sit projekt som en håndsrækning til branchen.

»Generelt er der kommet godt gang i restaurationsbranchen igen, men tænk, hvis flere restauranter også kunne melde udsolgt tirsdag og onsdag,« tilføjer han.

Han understreger desuden, at Jungle CPH ikke er en udtømmende guide til hele byen.

»Man forfalder hurtigt til klicheerne, når alle bydele skal beskrives – for eksempel »Nørrebro, det farverige kvarter med madindtryk fra Mellemøsten«. Alt det vil vi gerne væk fra. Det skal aldrig blive en udtømmende liste. Det skal være alt det gode samlet på ét sted,« siger han.

Jungle CPH kan findes på App Store.