En af byens bedst indtjenende Michelin-restauranter lukker

Christian Puglisi lukker efter ti år Relæ, som er en af de få Michelin-restauranter, der tjener penge i København.

Christian Puglisi lukker restaurant Relæ, hvor han her er fotograferet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Det kommer som lidt af et chok, at Michelin-restauranten Relæ lukker og slukker med udgangen af dette år. Dels er Christian Puglisis Relæ-koncern en af de få Michelin-restauranter, som rent faktisk tjener penge i København. Dels har Relæ lige overstået coronasommeren med en pop-op-restaurant på Frændekilde ved Tisvilde, som blev udsolgt på kort tid og trak en rigtig god anmeldelse her i avisen.

»Jeg kan god forstå, at du undrer dig, for du har jo ret i, at Frændekilde var en succes. Men det er faktisk lige præcis pointen: Alting skal have en ende. Jeg anser det som det ypperste privilegium at have startet et projekt som Relæ og være i stand til at lukke det efter ti år, mens restauranten stadig er på sit højeste,« siger Christian Puglisi.

»Sagen er bare, at jeg kunne mærke, at jeg havde lyst til at stoppe,« siger Puglisi og understreger, at der ikke tale om en coronahistorie på den måde, som det var tilfældet med Nomas toer, 108, der kastede håndklædet i ringen i sidste uge på grund af udeblivende foodie-turister.

Christian Puglisi

»Til sidst begyndte det at føles som et corporate system med lidt for mange mellemledere. Jeg har behov for at være tæt på min restaurant og have fingrene helt nede i dejen.«


»Relæ er ikke en svær forretning at drive. Udgifterne på ydre Nørrebro, ikke mindst til husleje, er meget lave, og vi har ingen gæld. Vores priser er så lave, at vi godt kan klare os uden turisterne. Men det er klart, at de to måneders pause under coronanedlukningen fik mig til at tænke og se virkeligheden på en anden måde,« siger Christian Puglisi.

»Det gik op for mig, at efter ti år med Relæ, så er det nu rammerne, der definerer mig, i stedet for mig, der definerer rammerne på Relæ, som det var i starten,« siger Puglisi, der de seneste tre-fire år blandt andet har beskæftiget sig en del med landbruget »Farm of Ideas«, som leverer grønt til restauranterne og produktionen af charcuterie og ost på restaurant Bæst på Indre Nørrebro, hvor han fremover har tænkt sig at bruge det meste af sin tid.

»Til sidst begyndte det at føles som et corporate system med lidt for mange mellemledere. Jeg har behov for at være tæt på min restaurant og have fingrene helt nede i dejen,« siger Christian Puglisi, som fortsætter med at drive Bæst og nabobageriet Mirabelle.

Det er ikke afgjort, hvad der skal ske med Relæ-lokalerne endnu.

»Måske vil det blive drevet videre af et ungt talent inden for huset, men under et andet navn. Måske sælger jeg restauranten,« siger Puglisi.