4 stjerner: Ved siden af dronningen bor løvemadens konge

Frokostanmeldelse: Vil man have en klassisk københavnerfrokost, der diskret sniger fornyelse ind, de få steder det giver mening, så er Restaurant Amalie et oplagt valg for den konservative frokostgæst.

 
Kom med indenfor i Restaurant Amalie. Video: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Restaurant Amalies lokaler, der ligger vis-a-vis Amalienborg, summer af mere end 250 års historie. Før lokalerne blev taget i brug som spisested (fra 1931), har lokalerne fra opførelsen i 1754, tjent blandt andet til opbevaring af skibsproviant og som portnerbolig. Her, fire trin ned fra den mondæne Amaliegade, ånder og lever det gamle København.

Frokostlokalerne er indbegrebet af indre bys klassiske frokostkultur. Gammeldags, uden at være kitsch. Højborgerligt, uden at være snobbet. Man føler sig velkommen, men ikke omklamret. Servicen er opmærksom og sød, uden at være vammel.

Søren J. Damm

»Her var der tale om råt kød i ensom majestæt og en af de bedste frokostserveringer jeg har smagt i år.«


Og præcis sådan forholdt det sig også med eftermiddagens første anretning. På bordet landede »Kong Frederiks sild«, som var marineret i portvin, der gav den flotte, hele krydderfilet, en lækker moden sødme, som blev perfekt afbalanceret af en lille skål æble-sellerisalat, der løftede serveringen et behageligt nøk. En tilfredsstillende sildeanretning som evnede at være raffineret og klassisk på samme tid – helt i stedets ånd.

»Kong Frederiks sild« havde været marineret i portvin, hvilket gav den flotte, hele krydderfilet en lækker, moden sødme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

På den anden side af bordet fik min ledsager Amalies rødspættefilet, som var nænsomt pandestegt, så paneringen ikke, som jeg synes tit er tilfældet i den moderne dybstegte version med panko-rasp, stjæler scenen fra hovedpersonen, fisken! Fileten var lidt undersaltet, men frisk, med fin subtil smag. Den tilhørende remoulade smagte hjemmelavet og var skarp, cremet og velsmagende. En fin klassiker, der lige manglede det allersidste, for at være snorlige.

Restaurant Amalie. Amaliegade 11, 1256 København K. Pandestegt rødspætte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Snapsebibel

Restaurant Amalie har et omfattende øludvalg og en sand snapsebibel, der kommer på bordet, ved anmodning. Her er noget for enhver snapse-afficionado.

Vi fik os FURs IPA-øl til maden. En god allrounder, med en flot ravfarve. Smagen er frisk, aromatisk, med disciplineret sødme og med en dygtigt nedtonet bitterhed.

Restaurant Amalies gamle lokaler emmer af Københavnerkultur. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Vi valgte »Hr. Skovs dild snaps«, som har trukket på krondild. En overraskende imødekommende og blød snaps, med rund, elegant »urtet« smag, der går særdeles godt til sild og de fleste lidt federe fiskeanretninger. Og naturligvis blev der hældt heeelt op til kanten. Som der bør!

Restaurant Amalies »Løvemad« var en af årets bedste frokostserveringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Frokostens tredje tallerken var eftermiddagens absolut bedste, »Løvemad«. Tataren stod anført som hakket, men det virkede som skrabet okseinderlår – og uanset om vi taler hakket eller skrabet, så lad mig sige det med det samme: Det fås næppe bedre! Smukt anrettet og pivfrisk, men stadig nænsom umami med fine nøddede noter af fedt fra sortfodsskinke. Her var mere smag end den typiske frokosttatar. Samtidig var der intet i garnituren, der kunne dominere den flotte, sexede smag andet end en rå æggeblomme og en skefuld kaviar på stenbiderrogn. Som tatarelsker sætter jeg pris på netop dette, da jeg ofte synes mangen en tataranretning forplumrer kødets ærlige rå smag. Her var der tale om råt kød i ensom majestæt og en af de bedste frokostserveringer, jeg har smagt i år. »Amalie« er løvemadens konge. Eller, måske nærmere, dronning ...

Kyllingsalaten med bacon var frokosten mest ordinære indslag, og kunne godt have brugt en anelse mere kant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Knap så ophidsende var dagens sidste servering. Stykket med kyllingebrystsalat fejlede bestemt ikke noget. Her var saftigt brystkød, god karrydressing, gourmet bacon, og friske grønne asparges, serveret med ristet toast. Men der manglende lidt x-factor, noget skarphed/friskhed, der kunne løfte smagsoplevelsen ud over det lidt fade og forudsigelige. Det var kædens svageste led i en ellers meget velsmagende og gedigen frokost.

Overordnet er konklusionen, at vil man have en klassisk københavnerfrokost, der diskret sniger fornyelse ind, de få steder, det giver rigtig god mening, så er Restaurant Amalie et oplagt valg. »Amalie« placerer sig helt i toppen af de frokostrestauranter, der holder den gamle stil, med få begavede justeringer. Her er der tale om vellykket gastronomisk konservatisme fra øverste hylde. Vi ender på fire solide stjerner til Restaurant Amalie.

Restaurant Amalie
Amaliegade 11
1256 København K.
Tlf.: 33128810