Tidsfrist nærmer sig: Erdogan truer med at »knuse hoveder«

Både kurdere og tyrkere beskylder hinanden for ikke at overholde våbenhvilen i det nordlige Syrien. En tyrkisk soldat meldes søndag dræbt af kurdiske styrker. På tirsdag udløber aftalen om våbenhvile.

Amerikanske frivillige (Free Ranger team) søger i murbrokkerne i et hus efter ligene af ofre i byen Ras al-Ain, nordøst i Syrien. Tyrkiet har lanceret en offensiv målrettet kurdiske styrker i det nordøstlige Syrien den 9. oktober. Foto: Ahmed Mardnli/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag slutter våbenhvilen mellem Tyrkiet og kurderne, og hvis ikke de kurdiske styrker har forladt området i det nordlige Syrien i løbet af de næste par døgn, kan det få alvorlige konsekvenser, lyder advarslen ifølge den britiske avis The Guardian, fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Han skal have holdt en tale, hvor ordene »knuste hoveder på militante kurdiske grupperinger« indgik.

Ordene faldt i forbindelse med en del af en tale, som præsidenten holdt ved en åbningsceremoni i den centrale tyrkiske provins Kayseri.

Våbenhvilen, der blev indledt torsdag, skal efter planen opretholdes i 120 timer.

Ifølge The Guardian er den kurdiske evakuering af området omkring Ras al-Ain ikke begyndt. Men til nyhedsbureauet AP skulle en talsmand for de kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker (SDF) have udtalt, at tilbagetrækningen kunne begynde søndag.

Tyrkisk soldat dræbt

Både kurdere og tyrkere beskylder hinanden for at have brudt våbenhvilen. En tyrkisk soldat meldes søndag dræbt af kurdiske styrker under et angreb i byen Tell Abyad i den nordøstlige del af Syrien. Det skriver nyhedsbureauet AFP, der citerer en meddelelse fra det tyrkiske forsvarsministerium. Ifølge Tyrkiet var det styrker fra den kurdiske milits YPG, der stod bag angrebet. YPG er den del af SDF-styrken, som med vestlig støtte har bekæmpet Islamisk Stat i Syrien.

Ifølge Tyrkiet er angrebet et brud på den fem dage lange våbenhvile, som Tyrkiet har indgået med USA. Aftalen indebærer, at de kurdiske styrker kan få lov til at forlade det nordøstlige Syrien. Også kurderne har beskyldt tyrkerne for ikke at overholde aftalen.

Ifølge Ritzau beskyldte lederen af SDF, Mazloum Abdi, fredag Tyrkiet for at blokere kurdernes mulighed for at trække sig tilbage fra Ras al-Ain.

Det er første gang, siden konflikten brød ud tidligere på måneden, at kurderne har vist vilje til at trække sig tilbage fra zonen.

Tyrkiet vil »implementere sine egne planer«

Tyrkiet indledte sin offensiv i de kurdisk kontrollerede områder 9. oktober. Det skete, efter at amerikanerne havde trukket langt de fleste af deres styrker ud for i stedet at placere dem i Irak.

I næste uge skal Tyrkiets præsident efter planen mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin. Forud for mødet har Erdogan advaret om, at hvis ikke en løsning er nært forestående, vil Tyrkiet »implementere sine egne planer«, skriver The Guardian.

På mødet skal de to præsidenter diskutere de næste skridt for »sikkerhedszonen«. Men planen er at etablere 12 militære observationsposter.

USA var allieret med SDF i kampen mod Islamisk Stat, indtil præsident Donald Trump i sidste uge meddelte, at han ville trække de amerikanske soldater ud af det nordøstlige Syrien. Få dage efter blev den tyrkiske offensiv i området indledt.

Trump har fået massiv kritik for sin beslutning. Det gælder også fra egne partifæller. De beskylder ham for at have forrådt kurderne, der har mistet tusindvis af krigere i kampen mod Islamisk Stat.