Belgien gør klar til evakuere sine statsborgere fra det nordlige Syrien

Mens Tyrkiet har accepteret en fem dages våbenhvile, gør Belgien klar til at evakuere sine borgere med angivelige forbindelser til Islamisk Stat fra fangelejre i krigszonen. Andre europæiske lande følger trop.

Belgiske, franske og tyske statsborgere med forbindelser til Islamisk Stat kan snart være på vej hjem til deres respektive lande. Foto: Bulent Kilic/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De belgiske myndigheder forbereder sig på at evakuere belgiske statsborgere, der er under beskyldning for at have forbindelser til Islamisk Stat, fra fangelejre i det nordøstlige Syrien. Det skriver The Guardian.

Evakueringen skal foregå via en nyligt erklæret såkaldt »safe zone«, som tyrkiske tropper har etableret langs grænsen til Tyrkiet.

Myndighederne i Belgien informerede fredag familierne til de personer, de mener er tilbageholdt i to fangelejre, om, at de vil forsøge at drage fordel af den fem dage lange våbenhvile, USA indgik med Tyrkiet torsdag, og hente sine statsborgere med angivelige forbindelser til IS hjem.

The Guardian erfarer desuden, at andre europæiske lande, heriblandt Frankrig og Tyskland, også er ved at undersøge, hvordan de kan hente kvinder og børn hjem fra fangelejrene i det nordlige Syrien, inden våbenhvilen slutter.

Ifølge den britiske avis lægger de øvrige europæiske landes beslutning et pres på Storbritannien, hvis myndigheder i høj grad har ignoreret de omkring 30 britiske statsborgere, der holdes fanget i Syrien på grund af forbindelser til Islamisk Stat.

Flygtede IS-fanger

Situationen i det nordlige Syrien er eskaleret, efter Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan besluttede at indlede en storoffensiv i området 9. oktober.

De kurdiske styrker i det nordlige Syrien har spillet en afgørende rolle i at slå Islamisk Stat tilbage i området, men med Tyrkiets angreb har de kurdiske styrker færre ressourcer til at tage sig af de jihadister, der sidder fængslet, og derfor frygter man, at de slipper ud af fængslerne.

Siden Donald Trumps beslutning om at trække amerikanske styrker hjem fra Syrien har kurdiske vagter allerede efterladt en fangelejr kendt under navnet »Ain Issa« ubemandet, hvilket har betydet, at op mod 800 fanger, herunder medlemmer af IS, frit har kunnet gå fra lejren, hvilket potentielt udgør en sikkerhedsrisiko.