Polen er sort, men USA endnu sortere på FNs store klimamøde

Sammen med blandt andet Rusland og Saudi-Arabien vil USA ikke byde en afgørende klimarapport »velkommen« på det store FN-klimamøde i Polen. De vil blot tage den »til efterretning«.

Forleden lykkedes det for aktivister fra Greenpeace at projicere et grønt budskab op på taget af kongrescenteret i den polske by Katowice, der er vært for årets store FN-klimamøde COP24.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JANIS LAIZANS

Modsætningerne står i kø på den store FN-klimakonference COP24, der nu er gået ind i sin anden og afgørende uge i den polske industriby Katowice.

På den ene side er klodens nationer samlet her i byens vrimlende kongrescenter med det udtrykkelige formål at redde kloden fra farlige klimaforandringer. Klimaambitionerne skal højnes, og milliarder af dollar finansieres for at hjælpe sårbare og fattige nationer på vej mod en sikker og grøn fremtid.

På den anden side spiller kul – det mest CO2-udledende af samtlige fossile brændsler – en overraskende central rolle på mødet.

Dette skyldes ikke mindst, at årets COP24 finder sted lige i hjertet af værtslandet Polens store kulminedistrikt – næsten som en løftet pegefinger til verden om, at det såkaldte sorte guld stadig er et energi- og vækstfundament for en lang række nationer, ikke mindst Polen selv.

Polsk grønt kul

I tilknytning til Polens officielle stand på klimamødet promoverer den polske kulindustri sig selv med kulsorte kulsmykker og sågar kulsæbe under overskriften »Black to green« – »sort til grøn«. Dertil er en række af Polens store kulvirksomheder og kulbaserede energiselskaber officielle sponsorer for det polske værtsskab.

Mandag placerede USA sig selv i en tilsvarende sort rolle i Katowice under et føderalt amerikansk og dermed i realiteten Trump-støttet arrangement, der blandt andet havde fokus på såkaldt »ren kul«. Blandt talerne var vicedirektøren for det føderale kontor for fossil energi, Steve Winberg, som stolt understregede, at USA vil blive ved med at bruge fossil energi i stor stil.

Arrangementet blev opfattet som en voldsom provokation over for grønne organisationer, der under begivenheden viftede med bannere, grinede højlydt ad panelet og råbte »Skam over jer!« og »Bevar det i jorden!«.

I det hele taget opfattes USA som lidt af en klimaskurk på mødet.

Troels Dam Christensen, 92-Gruppen

»USA skaber det klare indtryk, at man ikke vil anerkende videnskaben«


Under et centralt møde mellem klimaforhandlere i weekenden ønskede USA sammen med Rusland, Saudi-Arabien og Kuwait ikke officielt at byde en aktuel og helt central klimarapport fra FNs klimapanel, IPCC, »velkommen« som en del af forhandlingsgrundlaget.

I stedet vil man blot tage rapporten »til efterretning«, som det hedder.

De fire landes holdning skabte frustration blandt mange andre lande og regioner, herunder EU og sammenslutningen af truede østater, for uden klar konsensus om en FN-tekst, kan den ikke vedtages.

»USA skaber det klare indtryk, at man ikke vil anerkende videnskaben. For almindelige mennesker, som venter utålmodigt på, at verden løser klimaproblemet, må det forekomme dybt mærkværdigt, at USA ikke kan byde en rapport, som USA selv har været med til at bestille, velkommen,« lyder det fra 92-miljøgruppens sekretariatsleder, Troels Dam Christensen.

Den særlige IPCC-rapport blev bestilt af klodens nationer i forlængelse af den afgørende COP21 klimakonference i Paris i 2015 og udkom først på efteråret.

I rapporten bliver det blandt andet slået fast, at verden ikke kan komme i det ambitiøse 1,5 graders klimamål uden »hidtil usete forandringer« og voldsomme CO2-reduktioner i de nærmeste årtier.